کسی که نفرت، خشوت، ترور و کشتن را تبلیغ و ترویج میکند محرومیتها تحمیل میکند ممکن است خودش هم در معرض نفرت، خشونت، ترور و کشته شدن قرار گیرد. اگر نفرت و خشونت کنترول نشود ؛ چرخه ی دور باطل تولید نفرت، خشوت، ترور و کشتن همیشه گریبان گیر بشریت خواهد بود و محکوم لست. از قدیم گفته شده است: کسی که «باد» میکارد ممکن است توفان درو کند. پرهیز از افراطی گری و خویشتن داری به هنگام مواجه شدن با نفرت، خشوت، ترور و کشته شدن و نیز رفع انسداهای احتماعی از سوی دولتها میتواند به تعدیل و تلطیف روحیات واحساسات افراد جانعه کمک کند.
***
ملتها و خلقهای ساکن ایران از بسیاری از حقوق اجتماعی ومدنی خود محروم هستند.
محرومیتها میتوانند موجب بروز نفرت و خشونت باشد. بنابر این یکی از وظایف دولتها رفع محرومیتها و تأمین حقوق اولیه فرهنگی، مدنی و اقتصادی افراد جامعه میباشد. خلقها و ملتهای محروم حق دارند به طریق مدنی و مسالمت آمیز، درجهت احقاق حقوق اجتماعی ومدنی خود فعالیت کنند. دولتها علاوه بر آنکه موظف به تحمل این فعالیتها هستند؛ ملزم به فراهم کردن بستر مناسب در جهت توسعه ی این فعالیتها هستند. بلوچها؛ ترکمنها، کردها، ترکها و صد البته عربها به طور طبیعی دارای این حق هستند و دولت هم باید شرایط لازم را برای فعالان این اقوام فراهم نماید. اگر فعالان مدنی عرب و… امکان فعالیتهای مسالمت آمیز را داشته باشند به طور طبیعی نفرت پراکنان و خشونت طلبان کم رنگ و منزوی خواهند شد.
اساسا ترور، نفرت و خشونت به زیان کل جامعه است. در دوران معاصر بیشترین ترورها را جریانی موسوم به مجاهدین خلق انجام داد ولی در نهایت خودشان منزوی شدند. چون به مردم متکی نبودند بلکه مبخواستند برای مردم تعیین تکلیف کنند.
ترویج ترور، خشونت ونفرت شرایط فوق العاده و امنیتی را بر جامعه تحمیل میکند و این به زیان همه ی اقوام است. تروریستهایی که در احواز عمل کردند رفتارشان به سان رفتار مسعود بارزانی بود . نتیجه ی رفتارشان هم به زیان خلق خودشان وهم به زیان سایر خلقهای منطقه یود و است.
البته باید دقت داشت، حساب این تروریستها از حساب فعالان مدنی عرب خوزستان جداست و این مسئله باید به طور جدی لحاظ شود تا از تداوم چرخه ی باطل تولید محرومیت، خشونت، ترور و نفرت جلوگیری به عمل آید.