مراسمی در دانشگاه مراغه لغو شده که قرار بود ایواز طاها سخنراناش باشد. مراسم به تحلیل واقعهی ۲۱ آذر اختصاص داشت. رویهی دولت روحانی برخلاف وعدههای پرشورش در مورد حقوق اولیهی انسانها همین بوده است. با این حساب مسئولیت این امر به عهدهی دولت است و گرنه مسئولانی که این امر را ابلاغ کردهاند چاکران گوش بفرمانی بیش نیستند.
ساختارِ موجود بستری پدید آورده که این مأموران بدون احساس تضاد درونی و ازهمگسیختگیِ روحی، میتوانند با هویت خویش بجنگند. این امر البته به معنای رفع مسئولیت از مأموران نیست.
زیرا انسانها به عنوان سوژههای اختیار و آزادی نمیتوانند بار اخلاق و مسئولیت را بر زمین نهند، و گرنه شرط انسان بودنِ خود را نقض خواهند کرد.
کانون آزربایجانشناسی مراغه در این مورد اعتراضنامهای نوشته که متن آن را در اینجا درج میکنیم. برنامه پیشنهادی کانون آذربایجانشناسی برای تحلیل واقعهی ۲۱ آذر توسط شورای فرهنگی دانشگاه مراغه لغو شد.آنچه که دلیل این عمل اعلام شده سیاسی بودن این واقعه میباشد و خارج از زمینه فعالیتهای کانون آزربایجانشناسی است. بدون نیاز به توجه ویژه، آشکار است که نظارت استصوابی تنها دلیل برای لغو این برنامه بوده است .
کسانی که با میل خود اقدام به تأیید یا لغو درخواستها میکنند با آوردن یک دلیل غیرمنطقی میخواهند به اقدام خود وجههی قانونی نیز بدهند. [ظهور و سقوط] فرقهی دموکرات که یکی از مهمترین وقایع تاریخ معاصر آزربایجان بوده و با توجه به اینکه زمینه فعالیتهای کانون آزربایجانشناسی فرهنگی، اجتماعی و تاریخی میباشد، برگزاری این برنامه جزء حقوق حقهی کانون آزربایجانشناسی میباشد.
حال چگونه مسئولین مربوطه برگزاری این برنامه را بیربط به کانون میدانند جای سوال است… قضیه زمانی جالبتر میشود که قیام مشروطه و یا شیخ محمد خیابانی از نظر آقایانِ مسئول به هیچ وجه سیاسی نبوده و کانون در اجرای برنامه برای این موضوعات نه تنها آزاد است بلکه با استقبال مسئولین نیز مواجه میشود.
لذا به نظر میرسد وجههی سیاسی فرقه دلیل بایکوت آن نیست بلکه نوع نگاه آقایان به مسئله است که مسبب این اتفاقات است.
هنگامی که از فرقهی دموکرات نام برده میشود مسئولین به گونهای برخورد میکنند که انگار نه انگار مبارزهی فرقه با ظلم رژیم منحوس پهلوی بوده است.
بعضی از مسئولین حتی نام بردن از فرقه را شایسته دوسال زندان عنوان میکنند. اما زمانیکه دلیل این نوع نگاه پرسیده میشود جواب مناسبی دریافت نمیشود.
توصیه میشود این عزیزان بیانیه 12 مادهای که در 12 شهریور 1324 از طرف بزرگان فرقهی دموکرات نوشته شده را مطالعه نمایند تا با اهداف متعالی فرقه همچون توقف ظلم رژیم پهلوی به مردم، صیانت از فرهنگ متعالی و زبان مادری ملت آزربایجان، اصلاح امور دهقانان، مبارزه با فساد حکومتی اصلاح امور اقتصادی و تجاری و… آشنا شوند.
به هر حال آنچه که مشخص است نه تنها نامه 12 مادهای فرقه دموکرات آزربایجان دارای اهداف متعالی بوده، کارنامهی یکسالهی فرقه در ادارهی امور آزربایجان نیز برگ زرینی در تاریخ آزربایجان میباشد که به هیچ وجه کسی را یارای بایکوت نمودن آن نیست.
لذا کانون آزربایجانشناسی در مسیر روشنگری و شفافسازی با تمام توان حرکت خواهد نمود و در این راه از تمام ظرفیتها بهره خواهد برد. مسئولین محترم نیز مستحضر باشند با اینگونه رفتارها نه تنها کمکی به ثبات و آرامش کشور نمیکنند بلکه تنگ نظری ایشان نسبت به تاریخ آذربایجان و فرقهی دموکرات به منزلهی حمایت از جنایات پهلوی برداشت شده و بیشتر موجبات تشنج و نارضایتی را فراهم خواهد آورد.
«حاق سئل کیمی دریایه آخیب یول تاپاجاقدیر،
داش آتماق ایله کیمسه اونو دؤندهره بیلمز
دونیادا قارانلیقلار اگر بیرلشه باهم،
بیر خیرداجا شمعین ایشیغین سؤندوره بیلمز.»