در تعیین سرنوشت ملی و تأسیس سیستمی جدید، دموکراتیک، توانمند و دارای کارآیی مثبت و سازنده عامل انسانی مهمترین فاکتور موجود است.
عامل انسانی “به تمامی ویژگی های انسانی مثبتی اطلاق می گردد که با فراهم شدن و به کارگیری این ویژگی ها فرد/افراد قادر به انجام مسؤلیت های خود به نحو احسن هستند.”
بنیادی ترین عاملی که باعث می شود تا بین جهان توسعه یافته و جهان سوم شکافهای عمیقی وجود داشته باشد وجود، حضور و تاثیرگذاری عامل انسانی متخصص و شایسته در جهان توسعه یافته و نبود یا کمبود و یا گوشه گیری و یا حذف نیروی انسانی متخصص و شایسته و کاردان در جهان سوم است.
به همین دلیل همواره استاندارد افراد مسئول و رفتار، آثار عملکرد و خروجی این اشخاص در جهان سوم بسیار پایین بوده و ناکارآمدی ویژگی غالب در مسئولان چنین جوامعی است.
از این روی می توان چنین نیز بیان کرد که جوامع توسعه نیافته اکثرا جوامعی هستند که در آنها نیروی انسانی توانمند و تأثیر گذار یا کم هستند و یا بر اساس جنس و نوع سیستم حاکم نیروی انسانی مشتاق و توانمند و شایسته اجازه و یا زمینه حضور و بروز ندارند.
در جنبش ها و حرکتهای ملی به دلیل ساختار منعطف، دموکراتیک، مردمی و فراگیر آن امکان حذف و طرد کلی اشخاص وجود ندارد و هر شخص باورمند به اهداف و ماهیت جنبش می تواند به آن جنبش به راحتی وارد شده و با توجه به شرایط و توانمندی خود به ایفای مسؤلیت و در واقع تاثیرگذاری بر جنبش و نیز جامعه بپردازد.