اشغال سفارت تورکیه در تهران و به گروگان گرفته شدن ۶ دیپلمات تورک / فرزاد صمدلی

اشغال سفارت تورکیه در تهران و به گروگان گرفته شدن ۶ دیپلمات تورک / فرزاد صمدلی
در دوران حکومت پهلوی٬ حتی برای یکبار هم که باشد اجازه برگزاری چنین تظاهرات دروغینی به ارامنه داده نشده بود.فرزاد صمدلی
اشغال سفارت تورکیه در تهران و به گروگان گرفته شدن ۶ دیپلمات تورکفرزاد صمدلی

اشغال سفارت تورکیه در تهران و به گروگان گرفته شدن ۶ دیپلمات تورک/ اولتیماتوم شدید آنکارا به تهران

در روز ۴ اردیبهشت سال ۱۳۶۰/ ۲۴ آوریل ۱۹۸۱، برای اولین بار در ایران، دولت جمهوری اسلامی ایران ( که از سابقه اشغال سفارت آمریکا و به گروگان گرفتن ۵۲ دیپلمات آمریکایی برای مدت ۴۴۴ روز برخوردار بود) اجازه داد تا ارامنه تهران اقدام به برگزاری تظاهرات علیه دولت تورکیه و حمله به سفارت این کشور در تهران کنند.

این تظاهرات در شرایطی برگزار شد که قبل از آن در دوران حکومت پهلوی٬ حتی برای یکبار هم که باشد اجازه برگزاری چنین تظاهرات دروغینی به ارامنه داده نشده بود.

 

در این حمله درب سفارت شکسته شد، پرچم تورکیه پایین آورده شد، پرچم تورک به آتش کشیده شد، مهاجمین به درون سفارت رفتند، اشیای سفارت را تخریب کردند، اقدام به سرقت اسناد سفارت کردند و از همه بدتر به مدت چند ساعت (نزدیک۱۰ ساعت) دیپلماتهای تورک را به صورتی زننده وخشونت آمیز به گروگان گرفتند.

فرزاد صمدلی

 

در واقع حکومت وقت ایران به خوبی می دانست که این قبیل تظاهراتها که از ابتدای دهه ۶۰ میلادی و با خواست و اقدام اتحاد جماهیر شوروی برای تحت فشار قرار دادن تورکیه به عنوان یکی از اعضای ناتو برگزار می شد، اقدامی صرفا سیاسی است و فاقد هر گونه حقانیت تاریخی و قومی می باشد.

در تظاهرات روز ۴ اردیبهشت که با حضور لباس شخصیهای جمهوری اسلامی برگزار شد، شماری از تظاهرات کنندگان ( و البته همراه با جمعی از نیروهای اطلاعاتی)، ناگهان از جمعیت جدا شدند و به سفارت تورکیه در خبابان استانبول تهران حمله کردند.

این هجوم در برابر چشمان بی اعتنای نیروهای پلیس صورت گرفت و مهاجمین بدون مواجه شدن با اقدامات بایسته پلیس ایران در محافظت از سفارت تورکیه، اقدامات برنامه ریزی شده خود را مرحله به مرحله به مورد اجرا در آوردند.

در این حمله درب سفارت شکسته شد، پرچم تورکیه پایین آورده شد، پرچم تورک به آتش کشیده شد، مهاجمین به درون سفارت رفتند، اشیای سفارت را تخریب کردند، اقدام به سرقت اسناد سفارت کردند و از همه بدتر به مدت چند ساعت (نزدیک۱۰ ساعت) دیپلماتهای تورک را به صورتی زننده وخشونت آمیز به گروگان گرفتند.

در این دیدار سفیر تورکیه به حکومت تهران اولتمیاتوم داده است که اگر ظرف امروز سفارت تورکیه و اعضای دیپلماتیک از اسارت گروگانگیران و تروریستها ازاد نشوند تورکیه اقدام به گسیل یک گروه ویژه کماندویی به تهران برای ختم غائله خواهد کرد. سفیر تورکیه هشدار داد که کماندوها در هواپیما نشسته اند و منتظر آغاز عملیات هستند. گفته میشود به محض شنیدن این جملات نخست وزیر وقت ایران دچار رعشه شده و به سرعت با دیگر مقامات کشور تماس گرفته و خواستار ختم موضوع شده است.

فرزاد صمدلی

 

این اقدام در شرایطی صورت می گرفت که در طی دهه های ۶۰ و ۷۰ (و حتی بعدها در خلال دهه های ۸۰ و ۹۰ میلادی) دهها تن از دیپلماتهای تورک (بعضا همراه با اعضای خانواده خود) در سراسر جهان (و نیز چهار حمله خونین در سال ۱۹۸۴ در تهران) از سوی اسالا و دیگر گروههای تروریستی ارمنی تبار هدف حملات تروریستی قرار گرفته و به شهادت رسیده بودند.

به دنبال حمله ارامنه و نیروهای لباس شخصی ایران به سفارت تورکیه و اشغال و گروگانگیری دیپلماتها، اقای تانشوغ بلدا (Tanşuğ Bleda) سفیر تورکیه در تهران که از اشغال سفارت جان به در برده بود طی اقدامی سریع و فوق العاده راهی دفتر نخست وزیری شده و با اقای محمدعلی رجایی نخست وزیر وقت ایران دیدار کرد.

گفته می شود در این دیدار سفیر تورکیه به حکومت تهران اولتمیاتوم داده است که اگر ظرف امروز سفارت تورکیه و اعضای دیپلماتیک از اسارت گروگانگیران و تروریستها ازاد نشوند ترکیه اقدام به گسیل یک گروه ویژه کماندویی به تهران برای ختم غائله خواهد کرد. سفیر تورکیه هشدار داد که کماندوها در هواپیما نشسته اند و منتظر آغاز عملیات هستند.


گفته میشود به محض شنیدن این جملات نخست وزیر وقت ایران دچار رعشه شده و به سرعت با دیگر مقامات کشور تماس گرفته و خواستار ختم موضوع شده است.

پس از این دیدار نیروهای امنیتی ایران دستور ورود به سفارت و بازداشت گروگانگیران را دریافت کردند.

پی گیریهای صورت گرفته از منابع قضایی ایران نشان می هد که هیچ کدام از مهاجمان و گروگانگیران مورد محاکمه قرار نگرفته و به سرعت آزاد شده اند.

اگرچه مطبوعات دولتی در فردای حادثه از اشغال سفارت و گروگانگیری چیزی ننوشتند و اگرچه در خاطرات اقای صدر سعی شده تا واکنش اقای رجایی به این موضوع به صورت واکنشی دیپلماتیک جلوه داده شود اما واقعیت آن است که قاطعیت تورکیه مانع از به آتش کشیده شدن سفارت و شهادت دیپلماتهای تورک به دست تروریستها گردید.

از بدو ورود ارامنه و نیروهای لباس شخصی به درون سفارت تورکیه تا لحظه خروج از محوطه سفارت، براساس کنوانسیون وین مصوبه سال ۱۹۶۱ در زمینه روابط دیپلماتیک و همچنین کنوانسیون دوم وین مصوب سال ۱۹۶۳ در زمنیه روابط کنسولی که دولت ایران مبادرت به امضای هر دوی آنها کرده است شاهد نقض فاحش مصونیت ساختمان نمایندگی سیاسی تورکیه در تهران و همچنین مصونیت اعضای دیپلماتیک سفارت و پرسنل بخش کنسولگری هستیم.

کنوانسیونهایی که حملات بعدی گروهای گوش به فرمان به سفارت خانه های انگلستان و عربستان در تهران نشان داد که در نزد جمهوری اسلامی ارزش چندانی ندارد!


فرزاد صمدلی
۸ آوریل ۲۰۱۹

haray
ADMINISTRATOR
PROFILE

یازیلار

سون یازیلار

باش یازارلار

چوخ سئویلن لر

ویدیولار

  • https://carina.streamerr.co/stream/ozharay
  • Haray Radio