قتل عام پارک اتابک آغاز پایان اقتدار سیاسی آزربایجان در دارالخلافه ایران / دکتر فرزاد صمدلی

قتل عام پارک اتابک آغاز پایان اقتدار سیاسی آزربایجان در دارالخلافه ایران /  دکتر فرزاد صمدلی
قتل عام پارک اتابک آغاز پایان اقتدار سیاسی آذربایجان در دارالخلافه ایران و‌ آغاز دورانی ۱۰۰ ساله از رنج و درد و تحقیر برای قوم و ملت ترک و دیگر اقوام در ایران بود که هنوز نیز ادامه دارد.

در روز ۱۴ مرداد ۱۲۸۹ شمسی برابر با ۶ آگوست سال ۱۹۱۰ میلادی همزمان با چهارمین سالروز صدور فرمان مشروطیت توسط مرحوم مظفرالدین شاه قاجار، غرور، مردانگی و شان آذربایجان به همراه تمامی آرمانهای بزرگ مشروطیت، به بدترین شکل ممکن در پارک اتابک (محل سفارت کنونی روسیه در تهران) سلاخی شد.

سه هزار تن از قوای دولتی نو دولتان که منصب و مکنتشان را مدیون مجاهدان آذربایجانی مشروطه بودند به فرماندهی یپرم ارمنی ( یار گذشته ستارخان و دشمن آینده وی) که عهده دار ریاست نظمیه تهران شده بود باغ اتابک مکان استقرار مجاهدین آذربایجان را محاصره کرده و خواستار خلع سلاح مجاهدان غیور تورک و یا در حقیقت کسانی شدند که مشروطه به مدد آنها زنده ماند و توسعه یافت.
پس از مخالفت ستارخان و یارانش به خاطر ناامنی وقت و نیز تبعیضی که در امر خلع سلاح وجود داشت، هجوم وحشیانه نظامیان دولتی به باغ صورت گرفت.


نیروهای تحت امر پیرم و سردار اسعد با چند عراده توپ و تعدادی مسلسل شصت تیر از مواضع خود به سوی مجاهدان عاشق ازادی، عدالت و قانون آتش گشودند و به گونه ای به کشتار عزیزترین و غیورترین فرزندان آذربایجان پرداختند که گویی دارند کبک شکار می کنند!


آنچه که در عرض ۴ ساعت روی داد و یکی از هولناکترین و دردناکترین فجایع تاریخ آذربایجان و ایران را رقم زد شهادت دست کم ۳۰۰ نفر از جوانمردان ترک و‌ اذربایجان، در نهایت نامردی در باغ اتابک تهران بود. در این فاجعه صدها تن دیگر نیز مجروح و اسیر شدند.


آنها حتی ستارخان را نیز از ناحیه پا تیر زدند و بر زمین رهایش کردند تا به شهادت برسد.
ستارخان را بعد از ساعتها به منزل صمصام‌السلطنه بردند و نزد وی حکیم آوردند.


بعد از این وقایع شوم و فجایع بزرگ، ستارخان خانه‌نشین شد و ۴ سال بعد، سرانجام در نهایت درد و رنج به دلیل عفونت زخم پایش در تاریخ ۲۸ ذی الحجه ۱۳۳۲هـ. ق (۲۵ آبان ۱۲۹۳ش/ ۱۶ نوامبر ۱۹۱۴م) در تهران به شهادت رسید.


قتل عام پارک اتابک آغاز پایان اقتدار سیاسی آذربایجان در دارالخلافه ایران و‌ آغاز دورانی ۱۰۰ ساله از رنج و درد و تحقیر برای قوم و ملت ترک و دیگر اقوام در ایران بود که هنوز نیز ادامه دارد.


مزار شریف ستارخان، سنگ قبری معمولی در میان صدها قبر دیگر در باغ طوطی شاه عبدالعظیم شهری ری است. اکثریت زائران این محل از وجود قبر ستارخان و شیخ محمد خیابانی در این گورستان بی خبر هستند.


بی خبری از گذشته و گذشتگان بخشی از فرهنگ ملت ما است!

ستارخان از مردم بود، با مردم زندگی کرد و در میان آنان آرمید.

– برخی منابع روز حادثه را اول شعبان یعنی ۱۶ مرداد ماه نوشته اند.

فرزاد صمدلی/ خبرنگار مستقل و دکترای روابط بین الملل

haray
ADMINISTRATOR
PROFILE

یازیلار

سون یازیلار

باش یازارلار

چوخ سئویلن لر

ویدیولار

  • https://carina.streamerr.co/stream/ozharay
  • Haray Radio