جریاناتی که امروزه آنها را ایرانشهری مینامند از اواسط قاجار سعی در سرنگون کردن عنصر تورک از حاکمیت ایران بودند و این موضوع در دوره محمدشاه قاجار همزمان با فوت غازی محمدشاه که عدهای منصوب به جریان ایرانشهری آنروزگار قصد جان حاجی میرزا آقاسی صدراعظم محمدشاه را کردند، علنی گردید.
پس از محمدشاه، در دوره ناصرالدین شاه به سبب اقتدار این شاه جوان کمتر جریان براندازی جرات نفس کشیدن داشت ولی جریانات برانداز ایرانشهری پس از فوت «شاه شهید» با حملات همه جانبه علیه مظفرالدین شاه توانستند حملات کاری علیه اقتدار تورکان در اداره ایران انجام دهند و در نهایت ضربات کمرشکن را در دوره محمدعلی شاه با اشغال تهران انجام دادند که در این دگرگونیهای سیاسی در پایتخت، آزربایجان به سبب اشغال روس نتوانست آنطور که باید و شاید در شکل گیری «ایران نو» سهمی داشته باشد و جریان ایرانشهری آنروزگار توانست عنصر تورک را تماما از معادلات سیاسی ایران حذف کند.
دقیقا از اشغال تهران و خلع محمدعلیشاه قاجار، یعنی از سال سال ۱۲۸۸ شمسی، علنا حذف تورکان آزربایجان به عنوان برگزیدگان سیاسی اجتماعی و فرهنگی سایر تورکان آغاز گردید و به تدریج روند حذف با تغییر حاکمیت از قاجاریه به پهلوی با کودتای رضاخان از سال ۱۳۰۰ شمسی رسمیت دولتی یافت.
داستان همکاری تعدادی از نخبگان سیاسی- فرهنگی آزربایجان در این تحویل قدرت، با انتشار نشریه «ایران نو» و همکاری احزابی چون اجتماعیون عامیون و سایر گروههای آزادیخواه ولی در باطن ضد تورکی، بسیار جانگداز ولی عبرت آموز میباشد.
در روند تبدیل ساختار سیاسی ایران از «ممالک محروسه» به ایران «نو» چه شد؟
در دوران «ممالک محروسه ایران»:
– آزربایجان به عنوان یک ایالت مهم، اولین و آخرین حرف مملکت را میزد.
– اکثر نخبههای سیاسی، علمی، فرهنگی و اقتصادی ایران را آزربایجانیان تشکیل میدادند.
– جریان انتقال نخبگان آزربایجان از تبریز به تهران به صورت طبیعی انجام میگرفت و با وفات شاه قاجار در تهران مینی-دربار ولیعهد در تبریز که از نخبگان شهرهای مختلف آزربایجان تشکیل شده بود در عرض یک ماه به تهران منتقل و کار کشور را با همکاری سایر نخبگان مقیم در تهران روبراه میکردند.
– تورکان آزربایجان مستقیما عشایر کورد آزربایجان را از نظر سیاسی، فرهنگی و اقتصادی ساپورت میکرد بطوریکه زبان تورکی آزربایجانی زبان دوم اکراد کوچرو و حتی یکجانشین آزربایجان بود. همین امر باعث میشد در عثمانی به راحتی با تورکهای آنجا ارتباط برقرار نمایند.
– تاریخ حقیقی ایران حداقل هفت هزار سال نوشته میشد و ….