گفتمان سیاسی حقوق ملی؛ مهم ترین گفتار احزاب و نهاد های سیاسی ایران میباشد. بدون اعتراف به ستم ملی در کشور کثیر المله ایران؛ و به رسمیت شناختن ملیتها و مشارکت سیاسی آنها در بالاترین مراجع تصمیم گیری کشور ؛ و تمرکز زدایی و سکولاریسم؛ سخن از دموکراسی بصورت کلیشه ای و کلی گویی؛ بدون آنکه شکل آنرا در جامعه متنوع ایران مشخص سازیم فریبی بیش نیست.
با شکست ایدئولوژی های جهان وطنی و شکست اسلام سیاسی در ابعاد سیاسی-اقتصادی-فرهنگی-اجتماعی و اخلاقی؛ اندیشه هویت طلبی و بازگشت به ریشه ها بین فعالین سیاسی ایران افزایش یافته است.
نخبگان سیاسی اقوام و ملیتهای ایران خودرا در چهارچوب سازمانها و احزاب ملی-منطقه ای متشکل ساخته اند و با استفاده از تجارب سرکوبها و تبعیضات سیسما تیک ۹۰ سال گذشته؛ راه خودرا یافته اند و در کنار یکدیگر مبارزه مشترکی را با استبداد مرکزی پیش میبرند.
با توجه به شرائط بحرانی حکومت جهل و جور و جنایت؛ فعالین جامعه فارس زبان هم تشکلات خودرا ساماندهی کرده اند. امید است که با حفظ هویت و شناخت متقابل؛ نیروهای دموکرات و آزادیخواه واقعی؛ در کنار یکدیگر به مبارزه مشترک اقدام کنند.
با شکست ایدئولوژی های جهان وطنی و شکست اسلام سیاسی در ابعاد سیاسی-اقتصادی-فرهنگی-اجتماعی و اخلاقی؛ اندیشه هویت طلبی و بازگشت به ریشه ها بین فعالین سیاسی ایران افزایش یافته است