In خبرلر , دونیا , گوندم فوریه 22, 2019 در لایه زیرین تدریس صرف زبان فارسی، میل به حذف دیگران از هویت ملی است میثم قهوچیان
مسیر «هویت ملی» از «زبان مادری» میگذرد میثم قهوچیان
هویت ملی یکی از موضوعات جدید و مهم ایران پس از انقلاب مشروطه بوده است. تعریفی جدید از ملیت ایرانی به مثابه هویتی سیاسی با سلطنت پهلوی ارائه شد، زبان و فرهنگهای غیرفارسی حذف شد و تنها یک هویت معیار ملیت قرار گرفت.
در مقابل هویت ملی رسمی در ایران معاصر همواره گفتمانهای رقیبی بودهاند. تامل در نسبت میان هویت ملی و زبان مادری میتواند در این زمینه راهگشا باشد، چه بخش گستردهای از ایرانیان «فارسی» صحبت نمیکنند و تنها در سیستم اجباری آموزش و پرورش آن را میآموزند و آنگاه همان سیستم به آنها میگوید که تنها زبان فارسی عنصر اصلی ملیت ایرانی است.
اگر ملت یک مفهوم حاصل قرارداد و قانون اساسی است، همه هویتها باید خود را منعکس در هویت ملی ببینند.
میثم قهوچیان- روزنامه نگار
در آغازبحث به عنوان سوال اصلی می توان پرسید نسبت « هویت ملی » و « زبان مادری » چیست؟
پس از آن چنین سوالاتی می تواند مطرح باشد، آیا همه هویت های ملی تک زبانه هستند؟ آیا اگر هویت ملی در کشوری چند زبانه به صورت تک زبانه توسط دولت نهادینه شود، هویت ملی شکل گرفته است؟ نسبت سیاسی زبان مادری در هویت ملی چگونه است؟ در ایران امروز ناظر بر رابطه این دو، چه باید کرد؟
« هویت ملی » ، « زبان مادری »
داشتن یک هویت ملی به چه معناست؟ در این جا داشتن به معنای احساس تعلق به یک هویت ملی است . هویت ملی مقوله ای عینی نیست به این معنا که شما وقتی یک سیب دارید چیزی عینی دارید، اما وقتی دین دارید، چیزی عینی ندارید، بلکه از مقوله ای انسانی بهره مند هستید .
مختصات یک چیز عینی را به راحتی می توان بیان کرد، اما مختصات امری انسانی را نمی توان به راحتی سنجید . هویت ملی امری انسانی، تفسیر شدنی و مفهومی است .
هویت ملی ورای امری قانونی، امری وجودی نیز هست به این معنا که صرفا شناسنامه و یا کارت هویت فرد نیست که مشخص می کند او تبعه کدام کشور است و کدام کشور در هویت او متجلی است، بلکه نوعی تعلق به یک هویت، فرد را حائز هویت ملی می کند .
هویت ملی استقراری فرا انسانی ندارد به این معنا که برای مثال فارغ از ایرانیان، هویتی ایرانی متصور باشد، از اینرو هویت ملی در نسبت با اتباع ملت معنا می یابد و بدون تعلق به آن وجود نخواهد داشت .
مراد از هویت ملی تعلقی در میان انسان ها به یک ملت است که در نوبه خود محصول قراردادهای تاریخی است . از این رو هویت ملی از طرفی مطلق و از طرفی نسبی است .
مطلق است به این معنا که احساس است و در همه کسانی که آن را دارند مشترک اما نسبی است به این معنا تعابیری متفاوتی می تواند از ملت به نسبت افراد وجود داشته باشد .
زبان مادری تعریف به ظاهر بسیطی دارد، زبانی که مادر ( و یا خانواده ) با فرزند سخن می گوید و فرزند بدان زبان می گشاید . هرچند فرزند می تواند در معرض زبان های متفاوتی باشد، اما نقش پر رنگ و اصلی زبان مادری در فراگیری موثر است .
تعلق به زبان مادری تعلق به جهان مادری نیز هست . هر انسانی با جهانی از مفاهیم، امید ها، بیم ها، ارزش ها و … رشد می یابد و این گریزناپذیر است . فرد برای ارتباط با همزبانان خود مشکلی ندارد، اما برای ارتباط با کسانی که زبان مادری دیگری دارند از زبان های مشترک استفاده می کند . این زبان مشترک می تواند رسمی و یا غیررسمی باشد .
نسبت هویت ملی و زبان مادری
هویت ملی با زبان ( یک یا چند زبان ) ایجاد می شود . هویت ملی به مثابه امری انسانی، امری زبانی است . می توان آن را به زبان بیان کرد، در ادبیات نشان داد، به مثابه قرارداد ثبت کرد، با سرود ها و شعرها گرامیش داشت، از آن پرسید و آن را تشریح و تفسیر کرد . به بیان دیگر هویت ملی شی نیست و وجودی انسانی دارد، وجودی که نه تنها به واسطه انسان ها بیان می شود، به واسطه انسان ها وجود دارد .
از آنجا که هویت ملی زبانی است، فرزندان از خلال زبان مادری، آن را صاحب می شوند . مادر و خانواده ای که نسبتی با ملتی ندارند، احساس تعلق به آن ملت را در فرزند ایجاد نمی کنند مگر اینکه در مواردی فرد خود چنین نسبتی برقرار کند . برای مثال کودکان ژاپنی خود را ژاپنی می دانند .
این را در هویات دیگر نیز می توان دید . به بیان دیگر زبان مادری پل ارتباط فرد با یک جهان فرهنگی خاص است . تعبیر مسلمان زاده این را نشان می دهد، فرض آن است که مسلمان زاده مسلمان است .
از این رو هویت ملی بدون تعلق به جهان یک مادر، از هیچ طریق دیگری به درستی منتقل نخواهد شد و در واقع چیزی منضم به فرد خواهد بود، آنچه در جهان اصلی یا مادریش وجود ندارد . به بیان دیگر هویت ملی برای تقویت خود نیازمند است تا خود را در زبان و یا زبان های مادری مورد استفاده در یک محدوده ملی منعکس کند .
هویت های ملی؛ تک و یا چندزبانه
به نظر می رسد اگر فرض کنیم در یک حوزه ملی همه به یک زبان سخن بگویند، هویت ملی تک زبانه است . مراد از تک زبانه بودن هویت ملی آن است که به یک زبان بتوان هویت ملی را به فرد منتقل کرد . اما آیا می توان تصور کرد که « در یک حوزه ملی همه به یک زبان سخن بگویند » ؟
فرض کنید دو فرد به یک زبان در خصوص هویت ملی سخن می گویند اما نظر واحدی ندارند، در این صورت تعبیر واحدی در آن خصوص نخواهند داشت و حتی در صورت این فرض نیز هویت ملی نخواهد توانست به صورتی کامل تک زبانه باشد .
از اینرو می توان گفت اگر فرض کنیم در یک حوزه ملی همه به یک زبان « و با یک تعبیر در خصوص هویت ملی » سخن بگویند، هویت ملی تک زبانه است . چنین فرضی بسیار دشوار است .
گذشته از تدقیق فوق، در کشورهای چند زبانه، تک زبانه دیدن هویت ملی، نابود کردن چنین احساسی و چنین چیزی در کسانی است که در خارج از حوزه آن یک زبان سخن می گویند . هویت ملی اگر فرا قومی است باید به زبان همه اقوام باشد، از این رو همه زبان های مادری باید بتوانند هویت ملی را تقویت کنند و این بی مدد تقویت زبان از طریق تدریس آن ها نیست .
اگر معتقد باشیم که هویت ملی چند زبانه است، در این صورت دولت موظف به تدریس زبان های جاری در یک حوزه سیاسی در نظام آموزشی و یا برخورد یکسان با همه زبان های جاری در حوزه سیاسی خود خواهد بود . در غیر این صورت دولت به تضعیف هویت ملی خواهد پرداخت و با تدریس یک زبان و یا رفتار غیرعادلانه در حوزه زبانی به تجزیه کشور اقدام خواهد کرد .
در ایران امروز چه باید کرد؟
تنها با تحقق هویت ملی در زبان های مختلف می توان به هویت ملیی فراگیر دست یافت . مخالفان تدریس زبان های غیرفارسی در ایران امروز معتقدند تدریس زبان فارسی به عنوان زبان مشترک ضروری است اما دیگر زبان ها یا مضر و یا غیرضروری و هزینه بر .
استدلال آنها بر آنکه زبان فارسی زبان رسمی مشترک است یا رفراندوم سال ۵۷ است و یا جاری بودن زبان فارسی در ادبیات و شعر در فلات ایران است؛ اما در لایه زیرین تدریس صرف زبان فارسی، میل به حذف دیگران از هویت ملی است، در این صورت مخالفان تدریس زبان های غیرفارسی به دنبال سهولت ارتباط همگانی نیستند، بلکه آنها « خود » را در مرکز هویت ملی قرار می دهند .
آنها هویت ملی را به « فارسی » کاهش می دهند و از این طریق در حوزه سیاسی بسیاری را به واسطه « لهجه » ، « درست خوانی و درست نویسی » و … حذف می کنند . آنها هستند که هویت ملی را متجلی می کنند .
منظور از آنها این نحوه فهم است . طنز قضیه آن است بسیار از قوم ستیزان از خود آنند و برای مثال ترک هراسان در ایران خود ترک بوده اند .
مخالفان تدریس زبان های غیرفارسی، فعالان قومی را متهم به آن می کنند که قو م گرا هستند و به دوران پیش از مدرن تعلق دارند و مفهوم شهروند را درک نکرده اند که شهروندی ورای قومیت است، اما در واقع همین به ظاهر انسان گراها با حذف قومیت های دیگر از طریق یکسان سازی، رویکرد هیتلر در اعتقاد به نژادبرتر را بازتولید می کنند .
اگر قومیت مزیتی برای شهروندی ایجاد نمی کند، لطف کنید امکانات فرهنگی و آموزشی را به صورت منصفانه بین اقوام تقسیم کنید . امروز شهروند فارس زبان شهروندتر است .
ایران امروز شاهد تمام عیاری بر حذف زبان های مادری از عرصه رسمی است . زبان های مادری به سادگی شفاهی هستند و گویش وران به غیر از زبان فارسی یا به کوشش خصوصی خود، یا به واسطه میراث گذشته دوره زبانی خود و یا طرق دیگر به حیات خود ادامه می دهند .
گویش وران به زبان های مادری غیرفارسی با عدم حمایت از زبان خود نمی توانند هویت ملی را در جهام مادری شان دریابند و از اینرو هویت ملی در ایران از بدو تولد ناقص خود در دوران رضا شاه در حال کمرنگ تر شدن است .
قرائت غالب ایرانی شادمان فردوسی را نماد ایران می داند، فارسی را مولفه ایرانیت می خواند و مخالف تدریس به زبان های غیر از زبان خود است و همه اینها را اصولی غیرقابل تغییر می داند؛ اما در واقع قرائت غالب ایرانی پیش از اتحاد، ایران را از خویش جدا کرده است .
تدریس زبان های غیرفارسی و تدریس دروسی مانند ادبیات، تاریخ و علوم اجتماعی به زبان های غیرفارسی می تواند زبان های دیگر در ایران را تقویت ساخته و از این طریق هویت ملی در ایران را تقویت کند .
تنها با رسمیت شناخته شدن زبان های غیرفارسی است که می توان از هویت ملی دم زد، از این رو بازسازی هویت ملی ایران از مسیر تبدیل زبان های مادری به زبان رسمی در ایران می گذرد .
قایناق : یول پرس