بمناسبت سیزدهمین سالگرد قیام ملی خرداد ۸۵
بعد از اتمام جنگ هشت ساله ایران و عراق در سال ۱۳۶۷ و آغاز دوره نوین حرکت ملی آزربایجان، در طول ۱۸ سال مبارزه (تا اول خرداد ۸۵) ملت تورک آزربایجان موفق به برپایی چندین همایش اعتراضی ملی تاثیرگذار در
روند بیداری ملی و جنبش رهایی ملی شد از جمله اعتراض به پرسشنامه نژادپرستانه صدا و سیمای فارس( ۷۴)، طرح گفتمان ملی در انتخابات مجلس پنجم در تبریز و اعتراض به منع و زندانی کردن کاندیدای هویت طلب ملی آقای دکتر چهره گانی (۷۵)، برگزاری مراسمهای متعدد به مناسبتهای مختص به آزربایجان، ایجاد تشکلهای ملی دانشجویی و کارهای ارزشمند آگاهی بخشی ملی از طریق نشریات مستقل تورکی- فارسی و اینترنت و غیره که به شکل گيری کنگره میلیونی قلعه بابک (۷۹-۸۰) و پخش گفتمان حرکت ملی برای اولین بار به زبان تورکی از تلویزیون ماهواره ای گوناز بصورت ۲۴ ساعته بود که زمینه فراگیر شدن مطالبات فرهنگی و اقتصادی ملت آزربایجان و تبدیل آن به مطالبات سیاسی را در قیام اول خرداد ۱۳۸۵به نمایش گذاشت.
چاپ کارتون توهین آمیز «چه کنیم که سوسکها سوسکمان نکنند؟ » در روزنامه دولتی ایران که شامل آموزش شیوه های نه گانه برای نابودی تورکها در ایران به کودکان فارس، جرقه ای بود که منجر به آتش خشم، عصیان و قیام سراسری ملت آزربايجان بر عليه شوونيسم و فاشیسم فارس شد.
گویا طراحان مطلب موهن وعوامل پشت پرده فاشیسم فارس، این را نوعی اهانت ایذائی همسان با سلسله اهانت های گذشته به تورک ها تلقی کرده بودند و به هيچ وجه فکر نمی کردند که با خشم شدید ملت تورک آزربايجان روبرو بشوند.
چون در گذشته شاهد اعتراضات گسترده مردمی به این شکل نبوده اند. لذا عظمت قیام بحدی بوده که نژادپرستان فاشیست فارس چه دولتی و چه غیردولتی و اپوزیسیون همگی غافلگیر شدند.
قيام ملی۸۵ اگرچه در ظاهر به بهانه اعتراض به توهين روزنامه رسمی ايران بود اما در واقع و بنا به اذعان تحلیل گران سياسی بيانگر خشم فروخفته ملت تورک آزربايجان بر عليه دهها سال ظلم و تحقير ملی و نشانگر بيداری ملی و قدرت گرفتن حرکت هويت طلبی بود. قیام اول خرداد نقطه عطفی در حرکت ملی بود که از مرز اعتراضات فرهنگی، اقتصادی گذشت و با اعتراضات سیاسی، مطالبات اساسی از جمله برسمیت شناختن هویت تورکی(هارای هارای من تورکم) و آزادی آموزش بزبان تورکی (تورک دیلنده مدرسه اولمالیدیر هر کسه) و نه به نژادپرستی و شوونیزم فارس(اولوم اولسون راسیسته) را توسط میلیونها نفر آنهم نه در یک شهر بلکه در سراسر آزربایجان به کف خیابانها کشاند و لرزه براندام فاشیسم فارس و رژیم جمهوری اسلامي ايران انداخت.
عوامل زمينه ساز قيام همگانی:
عوامل و شرایطی که در کنار همديگر زمينه ساز قيام همگانی شدند عبارتند از:
۱- شدت و كيفيت مطلب توهين آميز
۲- تحصن، اعتراض و پيگيريهای مداوم دانشجويان تورک دانشگاههای مختلف
۳- همبستگی و همگامی فعالين حرکت ملی آزربايجان با دانشجويان
۴- اطلاع رسانی پيوسته به شهرها و روستاها
۵- سخنان اعتراضی و سوال اکبر اعلمی نماينده مردم تبريز در مجلس از وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی
۶- پیگیری و انتشار اخبار اعتراضات بمدت هشت روز در وسايل ارتباط جمعی
۷- پخش برنامه های روشنگرانه از چند ماه پیش تلويزيون گوناز که از تورک ست و هات برد پخش می شد تأثير به سزايی در بيداری توده های مختلف ملت آذربايجان گذاشته بود. اينها از عواملي بود که دست در دست داده و آزربايجان را برای قيامی باور نکردنی آماده کرد.
پس از اینکه قيام ملی مدنی ده روزه و سراسري خرداد ۸۵، توسط دژخیمان فاشیست رژیم اقلیت فارس بخون کشیده شد و بیش از ۲۰ نفر از فرزندان جسور آزربایجان شهید و صدها نفر زخمی و هزاران نفر دستگیر و زندانی شدند در سراسر آزربایجان حکومت نظامی اعلان نشده ای اعمال شد. تشدید فضای امنیتی بر دانشجویان فعالین ملی و ارتقاء و تعمیم آن به عموم ملت تورک آزربایجان، حرکت ملی را وارد فاز جدید مبارزه با دو مشخصه متفاوت کرد.
مشخصه اول:
زیرزمینی شدن کامل تشکلها و سخت تر شدن فعالیتهای جمعی بر اثر اعمال شرایط سخت امنیتی در سراسر آزربایجان توسط رژیم اقلیت فارس ایران است که نه تنها فعالیتهای سیاسی، بلکه فعالیتهای فرهنگی و حتی ورزشی و محیط زیستی را به مسئله ی امنیتی رژیم فاشیستی ایران تبدیل کرده است.
مشخصه دوم:
فراگیر شدن کانون مبارزات ملی است که جنبه مثبت آن نهادینه شدن گفتمان ملی در سطوح تمامی اقشار جامعه و کم شدن بار از دوش روشنفکران و فعالین سیاسی پیشرو و رفع نگرانی از تاثیر شدت آسیمیلاسیون وعدم آگاهی به حقوق ملی است که خوشبختانه بعد از قیام خرداد ۸۵ هرگونه طرح و تز آسیمیلاسیون و فشار و تهدید و تحقیر از سوی فاشیسم فارس، تبدیل به فرصت و اعتراض و بالا رفتن خودآگاهی ملی، سیاسی و مشارکت همگانی شده است. امروز ملتچی ها در تمامی قشرهای جامعه حضور فعال دارند و خودآگاهی ملی را به اوج خود رسانده اند.
عدم حمایت مدعیان دموسکراسی و حقوق بشری منتسب به ملت فارس و همراهی همه گروههای فارس محور با سرکوبگران رژیم فاشیستی، درس عبرتی شد که آزربایجان صف خود را از مرکزگرایان فاشیست پانفارس برای همیشه جدا کند و در احیای خواسته های ملی خود هرگز امید به بذل و بخشش مرکزگران و استعمارگران و اشغالگران فاشیست دل نبندد.
ملت آزربایجان دیگر انرژی خود را صرف تئوریهای متوهمان نیمه مانقورت نخواهند کرد که بدنبال لاس زدن («ساغدوش سولدوش » شدن برای فاحشه های سیاسی فارس و « ریحان- مرزه» بازی کردن یعنی بعنوان فرد ذخیره برای هر دو تیم بازی کردن) با مرکزگرایان پانفارس تحت پوشش تئوریهای فریبکارنه دموکراسی ایرانی ، حق شهروندی، فدرالیسم و غیره هستند.
امروز گفتمان حاکم در آزربایجان، فقط بیرون راندان اشغالگران رژیم از آزربایجان، تشکیل دولت ملی و اعلام استقلال آزرباجان جنوبی است. برای رسیدن به هدف، اولویت اول مشارکت عموم مردم درحرکت ملی و همراهی با مبارزات سایر ملیتها که در جهت تضعیف رژیم باشد است. خوشبختانه رژیم جنایتکار تهران در تمامی زمینه های کشورداری ورشکسته و در حال سقوط و فروپاشی کامل است.
ایران روزنامه را بخاطر انتشار کارتون (توهین آمیز) بست.
از نازیلا فتحی خبرنگار روزنامه نیویورک تایمز در تهران
ترجمه از متن انگلیسی – اومود دوزگون
New York Times: Iran Shuts Down Newspaper Over Cartoon
چه کنیم که سوسکها سوسکمان نکنند
بایکوت خبری و ضدیت جناحهای سیاسی فارس با قیام ۸۵
توضیح:
۱- چاپ گزارش خبری روزنامه نیویورک تایمز با وجود کمبود های فراوان از جمله عدم ذکر خشونت پلیس در سرکوب اعتراضات مدنی ضد نژادپرستی و تعداد کشته ها و زخمی های بجا مانده، در مقطع زمانی خود و آنهم در بزرگترین و معتبرترین روزنامه جهان بازتاب نسبتا خوبی ارائه داد و بی شک دارای ارزش تاریخی ثبت قیام ملی ۸۵ آزربایجان جنوبی میباشد.
درحالیکه مدیای فارسی بایکوت خبری کامل کرده بود. و از شبکه های اجتماعی نیز خبری نبود. پان فارسها در لباسهای مختلف بر علیه قیام بسیج شده بودند و بخصوص در تلویزیونهای ماهواره ای فارسی سعی در تحریف وقایع و قرار گرفتن در کنار رژیم جنایتکار خواستار سرکوب شدیدتر ملت آزربایجان بودند که توسط فعالین ملی در خارج بخصوص در گوناز تی وی ماهیت همه آنها افشا شد. در ضمن توضیحات داخل پرانتز در متن از مترجم است .
۲- متن انگلیسی مقاله روزنامه نیویورک تایمز و همچنین متن اصلی مقاله توهین آمیز چه کنیم که سوسکها سوسکمان نکنند! به همراه متن تفسیری و اتخاذ شده از نیت و درون مایه تفکر پلید شوونیزم فارس آورده میشود.
۳- نگاهی مختصر به واکنش گروههای سیاسی و جناحهای چپ و راست فارس حکومتی و غیرحکومتی.
نیویورک تایمز: ایران روزنامه را بخاطر انتشار کارتون (توهین آمیز) بست.
نیویورک تایمز ۲۳ مه ۲۰۰۶ : دولت ایران روز سه شنبه یکی از روزنامه های رسمی خود را بخاطر انتشار کارتونی بست که جامعه آذری ایران (ملت تورک آزربایجان) را مورد تمسخر قرار داده بود که منجر به شورش در شهرهای شمال غربی شد.
تلویزیون دولتی گزارش داد که شورای نظارت بر امور مطبوعاتی دولت، روزنامه “ایران” را تعطیل کرد. زیرا کارتون ” تفرقه انگیز و تحریک آمیز” بوده است. این روزنامه توسط خبرگزاری رسمی ایرنا منتشر میشود که درمیان یکی از محبوب ترین و تاثیرگذارترین روزنامه های کشور قرار دارد.
این کارتون روز جمعه منتشر شده، نشان میدهد که پسر به طرق مختلف کلمه فارسی سوسک را تکرار میکند در حالی که یک سوسک در مقابل پسر بزبان ترکی آذری (تورکی آزربایجانی) می پرسد نّمنّه ؟ البته به خط لاتین nəmənə .
تلویزیون دولتی گفت که این روزنامه (دولتی “ایران”) به طور نامحدود بسته شده است، اما خبرنگاران در دیگر روزنامه های ایران اعلام کردند روزنامه نگاران “ایران” در حال برنامه ریزی برای بازگشت به کار در روز چهارشنبه هستند چونکه انتظار ندارند این روزنامه به مدت طولانی بسته شود. انتشار این روزنامه پنج سال پیش برای یک روز تعلیق شده بود. در دوره رئیس جمهور محمد خاتمی، زمانی که قوه قضائیه روزنامه های اصلاح طلب را سرکوب میکرد.
از زمان انقلاب در سال ۱۳۵۷، این کارتون باعث شکل گیری یکی از بزرگترین و بدترین اعتراضات قومی در شمال غربی ایران شده است. این منطقه ای از کشور است که اکثریت تورک های آذری(ملت تورک آزربایجان) زندگی می کنند و دانشجویان آن در اردبیل، زنجان، تبریز، ارومیه و چندین شهر کوچک تظاهرات اعتراضی ترتیب دادند.
این تظاهرات (دوشنبه) سه شنبه به اوج خود رسید و در حالی که هیچ گزارشی از آسیب دیدن کسی نبود، بازار اصلی در تبریز و ارومیه در اوایل این هفته بسته شد.
خبرگزاری کار نیمه رسمی ایران گزارش داد که هزاران نفر در روز دوشنبه در مرکز شهر تبریز اعتراض کردند و دفتر فرماندار را به سنگ بستند. پس از چند ساعت، برای پراکنده کردن جمعیت پلیس از گاز اشک آور استفاده کرد. خبرگزاری دانشجویان ایران گزارش داد که حدود ۵۴ نفر دستگیر شدند.
محمد حسین صفار هرندی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، روز دوشنبه در تلویزیون ظاهر شد تا بخاطر کارتون عذرخواهی کند. اما یک عضو آزربایجانی مجلس بنام عشرت شایق، گفت که این عذرخواهی خیلی دیر شده است و افزود که وی در حال جمع آوری امضا برای استیضاح از وزیر ارشاد است.
سایر اقلیت های قومی، از جمله اعراب، کردها و بلوچ ها، در سال گذشته اعتراضات مختلفی برپا کرده اند که نشان دهنده افزایش اعتراضات سیاسی در کشور است.
حمیدرضا جلالی پور، استاد جامعه شناسی در دانشگاه تهران، گفت که این کارتون تنها بهانه ای برای اعتراض بود. وی گفت: « کارتون تنها دلیل این تظاهرات نبود.» مردم با شرایط سیاسی و اجتماعی ناراضی هستند. وی افزود: “روشنفکران(اصلاح طلبان) طرد شده بوده اند و مدیریت جدید قادر به مقابله با چنین شرایطی نیست.” اشاره او به دولت محمود احمدی نژاد، که در شهریور ماه گذشته به ریاست جمهوری رسید.
تورک های آزربایجان یک چهارم جمعیت ایران را تشکیل می دهند. جوک های مربوط به تورکها، یهودیان و اقلیت های دیگر رایج هستند، اما آنها به ندرت در رسانه های رسمی منتشر می شوند.
دانشجویان در روز سه شنبه تظاهراتی در چهار دانشگاه بزرگ تهران برگزار کردند اما هر اعتراضی به دلیلی متفاوت بود. انتظار می رود تظاهرات روز چهارشنبه ادامه یابد.
Iran Shuts Down Newspaper Over Cartoon
By Nazila Fathi New York Times
TEHRAN, May 23 — The government shut down one of its official newspapers on Tuesday for publishing a cartoon that mocked Iran’s Azeri minority and led to riots in northwestern cities
.
The government Press Supervisory Board shut down the daily newspaper Iran because the cartoon was “divisive and provocative,” state television reported. The newspaper is published by the official IRNA news agency and is among the country’s most popular and influential newspapers
.
The cartoon, published Friday, showed a boy repeating the Persian word for cockroach in different ways, while a cockroach in front of the boy asked “What?” in Turkish Azeri
.
It was drawn by a well-known cartoonist, Mana Neyestani, who was arrested Tuesday. The newspaper’s editor in chief, Mehrdad Qasemfar, was also arrested, and both were sent to Evin prison to await trial, Tehran’s chief prosecutor, Saeed Mortazavi, told state television on Tuesday
.
State television said the newspaper had been shut down indefinitely, but reporters at other Iranian newspapers said the journalists at Iran planned to go back to work on Wednesday because they did not expect it to be closed for long. The paper’s publication was suspended for a day five years ago under President Mohammad Khatami, at a time when the judiciary was cracking down on reformist newspapers
.
The cartoon set off some of the worst ethnic protests in northwestern Iran since the revolution in 1979. That part of the country is where a majority of Azeri Turks live, and students there staged demonstrations in Ardebil, Zanjan, Tabriz, Orumieh and several smaller cities. The protests reached their height on Tuesday, and while there were no reports of injuries, the main bazaars in Tabriz and Orumieh were closed early this week
.
The semiofficial Iranian Labor News Agency reported that thousands protested in downtown Tabriz on Monday and pelted the governor’s office with stones. After several hours, the police used tear gas to disperse the crowd, it said. Some 54 people were arrested, the Iranian Student News . Agency reported
The minister of culture and Islamic guidance, Mohammad Hussein Saffar-Harandi, appeared on television on Monday to apologize for the cartoon. But an Azeri member of Parliament, Eshrat Shaeq, said the apology came too late, adding that she was collecting signatures to impeach the minister
.
Other ethnic minorities, including Arabs, Kurds and Baluchis, have staged protests in the past year as political dissent in the nation has risen
.
Hamidreza Jalaipour, a professor of sociology at Tehran University, said the cartoon was only an excuse for the protests
.
“The cartoon could not have been the only reason for the protests,” he said. “People are unhappy with political and social conditions
.
“The intellectuals have been alienated, and the new management is not capable of dealing with such circumstances,” he added, referring to the administration of President Mahmoud Ahmadinejad, who took office last August
.
Azeri Turks make up a quarter of Iran’s population. Jokes about Turks, Jews and other minorities are common, but they are rarely published in official media
.
Students held demonstrations at four major universities in Tehran on Tuesday, but each protest was for a different reason
.
Demonstrations are expected to continue Wednesday
.
————————————————————————————-
سهیل تقدیم میکند:
چه کنیم که سوسک ها سوسکمان نکنند؟
ماه خرداد كم كم نزديك مى شه و فصل امتحانات داره از راه مى رسه. اين هيچ ربطى به مطلب امروزمون نداشت و فقط گفتم تا يه كم حالتون گرفته شه. يكى از چيزهايى كه با خرداد مى آد، گرماى هواست و يكى از چيزهايى هم كه با گرما مى آد، سوسكه. چند سالى مى شه كه ورژن هاى جديد سوسك و پشه به بازار اومدن كه چهار فصل هستن و سرما و گرما حاليشون نيست.
اما به هر حال گرماى هوا باعث مى شه ورژن هاى قديمى هم بيان به ميدون و اون وقته كه سارا از توالت بپره بيرون و جيغ بزنه: «ماماااان … سوكس! سوكس!» سارا به سوسك مى گه سوكس! خدايى مخ اين بچه ُقلفه، حرف زدن هم بَلَت نيسماه خرداد كم كم نزديك مى شه و فصل امتحانات داره از راه مى رسه.
اين هيچ ربطى به مطلب امروزمون نداشت و فقط گفتم تا يه كم حالتون گرفته شه. يكى از چيزهايى كه با خرداد مى آد، گرماى هواست و يكى از چيزهايى هم كه با گرما مى آد، سوسكه. چند سالى مى شه كه ورژن هاى جديد سوسك و پشه به بازار اومدن كه چهار فصل هستن و سرما و گرما حاليشون نيست.
اما به هر حال گرماى هوا باعث مى شه ورژن هاى قديمى هم بيان به ميدون و اون وقته كه سارا از توالت بپره بيرون و جيغ بزنه: «ماماااان… سوكس! سوكس!» سارا به سوسك مى گه سوكس! خدايى مخ اين بچه ُقلفه، حرف زدن هم بَلَت نيست.
البته سوسك ترسيدن نداره، اما مشكل اينه كه خيلى پرروِئه و آدم نمى دونه چى كارش كنه. هر كس ديگه اى رو شو واسه ما زياد كنه سه سوته سوسكش مى كنيم، اما سوسك رو كه نمى شه سوسكيد. چون خودش سوسك هست. اينجاست كه لازم مى شه چند تا فن يادتون بدم تا جلوى سوسك ها سوسك نشيد.
متن تفسیری و نیّت اصلی دشمن که اتخاذ شده از درون مایه تفکر پلید شوونیزم فارس میباشد را پاراگراف به پاراگراف می آورم:
وزارت اطلاعات تقدیم میکند:
چه کنیم که تورک ها تورکمان نکنند؟
ماه تیر و تابستان کم کم نزدیک میشه و فصل شروع حرکت به سمت قلعه بابک و نمایشهای تُورکها در حال آغاز شدن است. این هیچ ربطی به مسئله امروز ندارد و مصرف فردای ماست فقط گفتم که یکم حالتون گرفته شه. یکی از چیزهایی که با آمدن تابستون میاد، شور و شوق و حرارته و یکی از چیزهایی که با این شور و شوق و حرارت میاد تُرکه! چند سالی میشه که ورژن های جدید تُورک ها و سایر اقوام به بازار اومدن که شب و روز نمیشنوسن، سختی های زندگی براشون مهم نیس و همه وقتشون را صرف فعالیت های ملی خود می کنند. اما به هرحال شور و شوق و حرارت باعث ورژن های قدیمی این فعالین ملی – ملت آزربایجان هم بیان به میدون و اون وقته که افکار عمومی از آذربایجان بپره بیرون و جیغ بزنه دنیا!!! آذری!آذری!>>. افکار عمومی به تُرکه میگه آذری! خدایی این افکار عمومی قلفه, حرف زدنم بلد نیست! البته تُورکها ترسیدن ندارن، آخه تو حاکمیت جایی ندارند. اما مشکل اینه که خیلی پر رو هستن و از رو نمیرن و آدم نمیدونه چیکارشون بکنه. آخه هر قوم و ملت دیگری بود و روشو واسه ما زیاد میکرد سه سوته سرکوبش میکردیم. اما تُورک ها را که نمیشه سرکوب کرد، آخه تعدادشون زیاده. اینجاست که لازم میشه چندتا روش و فنون یادتون بدم تا جلوی تُورک ها تُورک نشید:
روش اول: گفتمان
بعضى ها معتقدن كه آدم نبايد از همون اول بره سراغ خشونت ورزى، چون كه حيفه، مزه اش مى ره. پس اول بايد سعى كنيم خيلى متمدنانه بشينيم سر يه ميز و با سوسك ها گفت وگو كنيم. اما مشكل اينجاست كه سوسك، زبون آدم حاليش نمى شه. دستور زبان سوسكى هم آنقدر سخته (هنوز هيچ كى درست نفهميده كدوم فعل هاشون ing مى گيره) كه هشتاد درصد خود سوسك هام بلد نيستن و ترجيح مى دن به زبون هاى ديگه حرف بزنن. وقتى سوسكا زبون خودشونو نمى فهمن، شما چه جورى مى خواين بفهمين؟! واسه همين مذاكره به بن بست مى رسه و روش هاى شيرين خشونت آميز لازم مى شه.
روش اول: گفتمان و مذاکره
بعضی ها معتقدن آدم نباید از همان اول بره سراغ خشونت ورزی و سرکوب ملت آزربایجان. آخه اونوقت توضیح عقلانی قضیه از بین میره. پس اول باید سعی کنیم خیلی متمدنانه بنشینیم سر یک میز تو دادگاه و زندان و… و با تُورک ها گفت و گو کنیم. اما مشکل اینجاست که تُرکها زبان ما رو بلد نیستند و با یک دیدگاه دیگر وارد بحث میشند. اصطلاحاتی هم که این تُورک ها استفاده می کنند و حقوق ملی که از ما طلب می کنند هم خیلی برای ما سخته که قبول کنیم (و البته خیلی از آنها هم نسبت به این حقوق ملی خود واقف نیستند و ترجیح میدن که بحثهای پیش پا افتاده دیگری را پیش بکشند) وقتی تُورک ها همگی به حقوق ملی خود واقف نیستند و هر کدوم یه چیزی میگن، شما چه جوری میخاین اونا رو بفهمین؟! واسه همین مذاکره و گفت و گو به بن بست میرسه و روش های شیرین خشونت آمیز لازم میشه .
روش دوم: قطع منابع غذايى
قبل از اينكه دست به دمپايى شين و خين و خين ريزى راه بندازين بد نيست از روش هاى اساسى ترى مثل قطع منابع غذايى استفاده كنين. مى دونين كه سوسك ها بيشتر توى چاهك توالت زندگى مى كنن و غذاى اصلى شون… آره ديگه، همونه! پس براى اينكه دستشون به غذا نرسه بايد يه مدت، توليدات خوراكى اونا رو تعطيل كنين. يعنى طرف توالت نرين. دو ماه كه به جاش توى باغچه و پاى درخت ها كارتونو كردين، هم غذاى سوسكا ته مى كشه و از گشنگى منقرض مى شن، هم گل ها بهتر رشد مى كنند و باغچه تون سرسبز مى شه.
روش دوم : قطع منابع اقتصادی و تحریم اقتصادی
قبل از اینکه دست به سرکوب و خشونت شین و خین خین و خونریزی راه بندازید. بد نیست از روش های اساسی تری مثل تحریم اقتصادی استفاده کنین. میدونین که تُرک ها بیشتر در مناطق اصلی آذربایجان زندگی میکنند و غذای اصلیشان…آره دیگه همونه! (مدفوع فارس ها : تولیدات استان های مرکزی) پس برای اینکه دستشون
به منابع اقتصادی نرسه باید یه مدت سرمایه گذاری و سایر منابع اقتصادی اونا رو تعطیل کنین (تعطیل کردن کارخانه ها، جلوگیری از صادرات، ورشکست کردن بخش خصوصی، تخلیه منابع معدنی، بستن کارخانههای دولتی مثل ماشین سازی، تراکتور سازی، پتروشیمی و…) لذا چند سالی نباید کار اقتصادی در آزربایجان صورت بگیره. عرض چند سال که به جاش توی استان های مرکزی کار اقتصادی انجام دادین، هم اقتصاد تُورکها از بین میره و از گشنگی منقرض میشن و هم بخش اقتصادی استانهای مرکزی و فارس نشین بهتر رشد میکنه و قدرت اقتصادی می یابه.
روش سوم: حيوانات شكارچى
همون جور كه گفتم، سوسك توليدات ما رو مى خوره، خيلى از موجودات _ مثل مرغ _ سوسك رو مى خورن بعد ما هم اون موجودات رو مى خوريم و از اين طريق توليداتمون رو دوباره به مصرف مى رسونيم. به اين قضيه مى گن: چرخه غذايى. يكى از راه هاى مبارزه با سوسك، استفاده از موجوداتيه كه توى اين چرخه از سوسك تغذيه مى كنن؛ كلاغ، مارمولك، قورباغه و منصور از سوسك خورهاى معروف هستن (آخه يه بار يواشكى لاى ساندويچ منصور سوسك گذاشتيم، اونم نفهميد و تا تهش خورد!) و
مى تونين يكى از اين حيوانات شكارچى رو نزديك محل زندگى سوسك ها نگه دارين تا نسلشون رو منقرض كنه، مثلاً قورباغه ول كنين توى توالت. البته بايد شرايطى فراهم كنين كه قورباغه احساس آسايش و رفاه كنه و همون جا بمونه: حمام، جكوزى، مبل هاى راحتى، تلويزيون و دى.وى.دى پلير، يخچال و فريزر، خلاصه همه چى. اما يادتون باشه توى يخچالش فقط آبليمو و سس و خردل بذارين، چون اگر قورباغه يه يخچال پر از مرغ و ماهى داشته باشه، دیوونه است بره سوسك شكار كنه؟
بعد از دو ماه، نسل سوسك هاتون منقرض مى شه، فقط مسأله اينه كه به جاش يه اتاق پر از بچه قورباغه دارين (توالت خونه رو كه نمى شه دست قورباغه مجرد سپرد، خوبيت نداره!) نظر منو بخواين مى گم منصور رو بذارين توى توالت، خرجش هم كمتره.
روش سوم: استفاده از سایر قومیت ها
همون جور که گفتم تُورکها، بعضاً با فرزندان فارس ما ازدواج می کنند و بعضاً آنها را تُورک می کنند. خیلی از موجودات مثل شمالی ها، کردها، لرها و سایر قومیت ها هم با تُورکها ازدواج کردن که ما خود آن قومیت ها را راحتر آسمیله می کنیم که این به تعداد فارس ها می افزاید به این قضیه میگن چرخه آسیمیله سازی. چرخه ی آسیمیله سازی که یکی از راه های مبارزه با ملت آزربایجان و تُورک هاست به معنی استفاده از قومیت هایی است که توی این چرخه میتوانند به تُرکها نزدیک بشن و با آنها رابطه عاطفی برقرار کنند: مثل کردها، عرب ها، لرها مازندرانی ها، گیلانی ها، تهرانی ها و همچنین اسلامگرا هایی که اسلام را با زبان فارسی میشناسند و جزؤ بسیجی های مخلص و غیور آزربایجان و منصورهای حلاج حکومت هستند.(راجع به منصور<حلاج> و بسیجی های تُورک مخلص آزربایجان بهتون بگم که یه روز یه تورکه را تحویل منصور دادیم و اون به راحتی با دید مذهبی تُرکه را فارس کرد).
می تونین یکی از این گروه های آسیمیله کننده را نزدیک محل زندگی تُورکها در آزربایجان قرار دهید تا همگی تُورک ها را آسیمیله کنند. مثلاً شمالی ها یا کردها و لرها را ول کنید توی خاک آزربایجان. البته باید شرایطی فراهم کنید که این قومیتها در آزربایجان احساس آسایش و راحتی بکنند و همونجا بمونند: حمام ، جکوزی، مبلهای راحتی، تلویزیون و… خلاصه همه چی. اما یادتون باشه توی یخچال فقط چیزهای اولیه را بگذارید چون اگه آسیمیله کننده یخچال پر از ماهی و مرغ داشته باشه که دنبال کار و برقراری ارتباط با تُورکها و آسیمیله کردن اونها نمی ره. بعد از چند سال نسل تُورکها در آزربایجان منقرض میشه. فقط مسئله اینه که یه اتاق پر از بچه قومیت غیر فارس دارید که کاملا فارس نیستند. آزربایجان رو که نمیشه دست کردها و شمالی ها و لرها سپرد! آخه بعداً مشکل ساز میشه. به نظر من از بسیجی های فارس گرای آزربایجان استفاده کنیم بهتر است، خرجش هم کمتر است. به دست خودشون، خودشان را از بین می بریم.
روش چهارم: دمپايى
مى گن يه روز سوسكه مى ره پيش روانشناس و مى گه: «دكتر، من شب ها خواب بد مى بينم.» دكتر مى گه: «چه خوابى؟» سوسكه جواب مى ده: «يه كمد پر از دمپايى.
دمپايى قديمى ترين سلاح بشر مقابل سوسك هاست. اينطور كه تحقيقات باستان شناس ها نشون مى ده، انسان هاى اوليه يك ميليون سال قبل، دمپايى رو براى كشتن سوسك اختراع كرده بودن و چند قرن بعد تازه فهميدن كه مى شه پوشيدش.
وقتى سوسكى دمپايى مى خوره تو سرش، چپه مى شه و لنگ هاش مى ره هوا و بى حركت مى مونه. اما گول نخورين، نود درصد مواقع، خالى بنديه و طرف داره فيلم مى آد.
فهميدن اين قضيه آسونه: يه پر مرغ بردارين و شكم سوسكه رو قلقلك بدين. سوسك ها خيلى قلقلكى ان، طاقت ندارن و غش غش مى خندن. اون وقت محكم بزنين تو سرش تا ريقش دربياد.
روش چهارم: سرکوب با سلاحهای سرد و گرم
میگن تُورک ها همیشه سرکوب شدن توسط سلاح های گرم و سرد رو خودشون از اول میدونستند و همیشه تو خوابشون میدیدند. سلاحهای سرد و گرم قدیمیترین سلاح بشر برای مقابله با ملت هاست. اینطورکه تحقیقات باستانشناسان نشان میدهد گاردهای ویژه یک میلیون سال قبل سلاحهای سرد و گرم را برای کشتن ملتها اختراع کرده بودن و چند قرن بعد بود که فهمیدند که میشه استفاده های دیگری هم از اونها برای برقراری صلح و آرامش و تحقیقات علمی کرد.
وقتی ملت آزربایجان را سرکوب می کنیم، ابتدا چپه میشه و خودش را به موش مرده گی میزنه و هیچ حرکت و جنبشی از خودش نشون نمیده! اما گول نخورید نود درصد مواقع خالی بندیه و طرف داره فیلم میاد. البته فهمیدن این موضوع آسونه: یه توهین یه جوک کوچولو بندازیم تُرکها به سرعت احساسی میشن و طاقت نمیارن و از خودشون واکنش نشان می دند و شروع به حرکت و اعتراض میکنند. اون وقته که باید محکم و با شدّت سرکوب بشن.
روش پنجم: حشره كش
دو جور حشره كش داريم: خوراكى و غيرخوراكى. سوسك كش هاى غيرخوراكى يا اسپرى هستن كه خيلى سريع عمل مى كنن و آدم درجا خفه مى شه يا محلول كه بايد ريخت توى راه فاضلاب. به نظر من بايد توى مدارس به بچه ها آموزش بدن كه عوض چيپس و پفك و خوراكى هاى غيرمفيد، محلول سوسك كش بخورن تا قوى و بزرگ بشن. آخه از وقتى ما توى دستشويى محلول ريختيم، سوسكامون اين هوا قد كشيدن و حسابى _ دستم به چوب _ رو اومدن!
سوسك كش خوراكى يه جور خميره كه بوى كف پاى خسرو رو مى ده و بايد با دست به صورت قنبولى هاى ريز ريز گيلگيلى اش كنى تا اندازه دهن سوسك ها بشه، وگرنه ممكنه خداى نكرده يه وقت لقمه تو گلوشون گير كنه و خفه شن.
وقتى لقمه ها حاضر شد، يه چيز كوچيك باقى مى مونه، اون هم اينكه سوسك ها رو راضى كنين قنبولى ها رو بخورن. دانشمندان علوم تربيت سوسكى معتقدن كه براى غذا دادن به سوسك نبايد از خشونت استفاده كرد و تشويق بهترين راهه. يعنى خودتون دو سه تا لقمه اش رو بخورين تا سوسكه تشويق شه،اما اگه با مزه كف پاى خسرو خيلى حال نمى كنين، بى خيال دانشمندان شين، با دو تا انگشت، دماغ سوسكه رو محكم بگيرين، همين كه دهنشو باز كرد كه نفس بكشه، لقمه رو بچپونين تو حلقش.
روش پنجم: انحراف فکری – فرهنگی سیاسی
دو جور انحراف فکری و تهاجم فرهنگی سیاسی داریم: مستقیم و غیر مستقیم. آسیمیله کننده های غیر مستقیم آنهایی هستند که سریع عمل می کنند درجا آسیمیله میکنند و به صورت آموزش و پرورشی می باشند و یا آنهایی هستند که به صورت رسانه ای عمل می کند مثل تلویزیون، روزنامه و…! به نظر من باید توی مدارس به بچه ها آموزش بدن که عوض استفاده از محصولات فرهنگی غیر مفید از محصولات فرهنگی فارس کننده و آسیمیله ساز استفاده کنند. این بچه ها وقتی بزرگ شدند همگی به شدت فارس گرا خواهند شد. البته از وقتی ما این کار رو کردیم نتیجه عکس داده و خیلی از این تُرکها معترضانه با ما برخورد میکنند. آسیمیله کنندههای مستقیم محصولات پان فارسیسم است که در صدد آذری و آریایی نشان دادن تُرک ها و سوق دادن آنها به سمت پان فارسیسم است. البته نباید خیلی زیادروی کرد چون نتیجه عکس میدهد و طرف منکر هرگونه هویت آریایی میشود.
وقتی محصولات فرهنگی آریایی کننده و پان فارسیسمی آماده شد باید یه جوری تُرکها را راضی کرد که تن به این هویت بدهند. دانشمندان آسیمیله سازی معتقدند که نباید در این مرحله از خشونت استفاده کرد و تشویق بهترین راه است: یعنی هی باید بهشون بگین آذری های غیور، ایرانی های اصیل، سر ایران و…البته باید خودتون کاملاً به این مفاهیم اعتقاد داشته باشید و احساس نکنید که دروغ میگید اما اگر اعتقاد چندانی به پان فارسیسم و این مفاهیم ندارید میتوانید با توسل به ایدوئولوژیهای جهان وطنی امت اسلامی و یا کمونیزم پرولتاریایی آنها را در پان فارسیسم جذب کنید و اگر نشد بهتره زورکی آنها را به این سمت سوق بدهید و سعی کنید هر وقت دهنشو باز کرد و خواست از هویت خویش صحبت بکنه سریع بگید که تو آذری هستی و اجازه ندهید که عرض اندام بکنه.
روش ششم : فنون کشتی
اگه دمپایی و پیف پاف دم دستتون نبود چاره ای نیست ، باید دست خالی با سوسکه طرف شین . اینجور مواقع ، فنون کشتی می تونه کمکتون کنه . روبروی سوسکه وایسین و دست راستو بندازین دور گردنش و شاخ به شاخ ، یعنی شاخ به شاخک شین . بعد در یک فرصت مناسب دست چپ رو قلاب کنین دور پای عقبش و سگکشو بکشین و وقتی خاک شد، مایه فتیله پیچ رو جمع و جور کنین و بتابونیدش. البته اگه این روش جواب نداد، خیلی تعجب نداره چون چند سالی هست که ورزش کشتی ما افت کرده تازه سوسک ها هم استاد بدل کردن فن هستن.
روش ششم: درگیری های لفظی جوک سازی و تحقیر
اگه سلاح و گاز اشک آور جواب نداد چاره ای نیست لباس شخصی ها و نفوذی ها را به جونه تُرک ها بیاندازید. اینجور مواقع تحقیر و جُک سازی می تونه کمک تون بکنه. روبروری تُرکه وایستید و شروع به تحقیر و جوک سازی علیه او بکنید و سعی کنید که این تحقیر را در درون اون القا کنید. البته اگر این روش جواب نداد خیلی تعجب نداره چون چند سالی هست که تحقیر و جُک سازی ما افت کرده تازه تُرک ها هم استاد جوکسازی و متلک پَرونی هستند!
روش هفتم : تنبیه یکی ، عبرت همه
گنده لات سوسکها رو که همه ازش حساب می برن پیدا کنین و حالشو بگیرین تا عبرت سایرین بشه. سیستمش اینه که سوسکه رو می گیرین و مجبورش می کنین گوشه توالت رو به دیوار وایسه ، سه تا پاشم بالا ببره (آخه چهارتا پا داره) آفتابه پر از آبو هم دو دستی بالای سرش بگیره ، یه کلاه بوقی هم بذارین رو کله اش بعد همه سوسک های مقیم توالت رو جمع کنین تا ببینن.
کارشناسان روانشناسی و جامعه شناسی و امور تربیت سوسکی معتقدند این کار ، نتیجه معکوس می ده و سوسک عقده ای می شه و رو به خلاف های سنگین تر می آره ، پس بهتره همون با دمپایی بکوبین تو سرش تا خیال همه راحت شه.
روش هفتم: تنبیه یکی – عبرتِ همه
گنده لات و سرکرده و رهبران تُورکها را که همه حرف شِنویی از اونا دارند رو پیدا کنید و حالشو بگیرین تا عبرت سایرین بشه. سیستمش اینه که تُرکه را می گیرین و مجبورش می کنین گوشه آزربایجان و در زندان قرار بگیره. سه تا پاشو بالا ببره!!! (آخه چهار تا پا داره!) و… و سپس همه تُورکهای مقیم آزربایجان رو جمع کنید تا ببینن.
بعضی ها معتقدند که این کار نتیجه عکس میده و تُورکه و ملت آزربایجان عقده ای میشن و رو به خلاف های سنگین و جنگ و مبارزه مسلحانه و… میارن. پس بهتره از روش سرکوب و کشت و کشتار استفاده کنین.
روش هشتم : جلوگیری از تولید مثل
سوسکها تا پشت لبشون سبز می شه ، فرتی زن می گیرن و بچه دار می شن . اونم هر دفعه پنجاه ، شصت تا . اینجوریه که بعد از یکی دو ماه ، دو تا سوسک می شن هزارتا . یکی از راه های مبارزه با سوسک ها سخت کردن شرایط ازدواج اونهاست . مثلا برای اقامت هر سوسک توی چاهک توالت ، ده میلیون پول پیش و ماهی چهارصد هزار تومن کرایه بخواین ، اینجوری عمرا کسی دخترش رو به یه سوسک تازه بالغ آس و پاس بده . اگه اداره نظام وظیفه هم همکاری کنه و سوسکا رو ببره سربازی که دیگه عالی می شه ،چون تا سوسکه بخواد کارت پایان خدمت بگیره ، مرده . البته کار فرهنگی هم میشه کرد مثلا سوسکا رو قبل ازدواج بفرستیم کلاسهای آموزشی کنترل جمعیت و … !! البته اگر سازمان ملی جوانان هم کمک کنه و سوسکا رو بفرسته کلاسهای آموزشی.
روش هشتم: جلوگیری از تولید مثل
تُرک ها تا پشت لبشون سبز میشه، فرتی زن میگیرن و بچه دار میشن، اونم هر دفعه پنجاه – شصت تا. اینجوری که بعد از یکی دو ماه، دو تا تُرک میشن هزارتا. یکی از راه های مبارزه با تُرک ها سخت کردن شرایط ازدواج اونهاست. مثلاً شرایط اشتغال را در آذربایجان سخت و میزان مالیات و هزینه زندگی و اقامت هر تُرک را در آذربایجان بالا ببرید. اینجوری عُمراّ کسی دخترشو به یک تُرک تازه بالغِ آس و پاس بده. اگه اداره نظام وظیفه هم همکاری کنه و تُرکها رو ببره سربازی که دیگه عالی میشه. چون تا تُرکه بخواد کارت پایان خدمت بگیره، مُرده ! و تُرک بودنش از بین رفته.
روش نهم :
اگه تمام این روشها رو به کار بستین و جواب نداد ، چاره ای نیست . باید همون کاری رو کنین که چند میلیون ساله سوسک ها و آدم ها دارن انجام می دن : همزیستی مسالمت آمیز.
اگه تحمل ریخت سوسک براتون خیلی سخته ، می تونین یه کار دیگه هم بکنین : سوسکتون رو بفرستین جراحی پلاستیک کنه و شبیه بلبل و قناری شه – بعد یه عمر به خوبی و خوشی کنار هم زندگی کنین.
ماه خرداد داره می رسه و به هر حال گرفتاری های خودشو داره که باید باهاشون ساخت مثل همین امتحانات که هیچ ربطی به مطلبمون نداشت و باز گفتم تا یه بار دیگه حالتون گرفته شه.
روش نهم:
اگه تمام این روشها رو به کار بستین و جواب نداد ، چاره ای نیست . باید دست به ریاکاری بزنید و طوری وانمود بکنید که اوضاع در امن و امان است و همزیستی مسالمت آمیز برقرار.
بلاخره اگه تحمل دیدن تُورکها براتون خیلی سخته ، می تونین یه کار دیگه هم بکنین منتظر بمونید تا تُورکها کاملا آسیمیله بشن (مانقورت تمام بشن) شبیه خودتان بشن– تا از اون به بعد یه عمر به خوبی و خوشی کنار هم زندگی کنین.
…………………………………………………………………………………………
چکیده مطلب توهین آمیز و مفهوم آن
در این باصطلاح کمیکاستریپ به کودکان و نوجوانان فارسی زبان تفکر تورک ستیزی یعنی نفرت فارس به تورک در سراسر ایران و آزربایجان جنوبی و تهران و هر شهر و محله و مدرسه ای که با تورکها روبرو میشوند راهکارهایی برای قتل و از بین بردن آنها ارائه میدهد: گفتگوی دو همکلاسی که یکی تورک آزربایجانی است به شکل سوسک (حیوان نجس خوار و نفهم) و دیگری پسر بچه فارس بشکل انسان (متمدن و فهیم). در مقدمه پسر فارس از اینکه همکلاسی تورک اش زبان آدم (فارسی) بلد نیست و جواب نه منه بزبان تورکی میدهد که دستور زبانش سخت است ناراحت شده. از طرفی بقیه این گفتگو یکطرفه است و مخاطب اصلی ملت فارس هستند که باید به توصیه های نُه گانه پسر فارس(ژنِ خوب!) که در متن ذکر شده، جهت قتل عام نژادی تورکها عمل کنند.
اهداف پیدا و نهان از نشر مستمر توهین ها
الف – پیشبرد پروژه انگلیسی ضد تورک و ادامه حاکمیت شوونیستی فارس به ارث مانده از رژیم پهلوی با چاشنی فاشیسم مذهبی شعوبیه
ب – عادی سازی توهین به ملت تورک در جامعه، جهت یکسان سازی و نفی هویت تورکی و جایگزینی آن با هویت جعلی آذری
ت – اعمال سیاست تبعیض عریان برای بخشونت کشاندن حرکت ملی و ایجاد زمینه برای سرکوب بیشتر.
شروع اعتراضات خیابانی
عموماّ بخاطر فقدان تفکر حقوق بشری در طبقه روشنفکری و دانشگاهی فارسها هیچگونه عتراضی به درج کاریکاتور و مطلب نژادپرستانه روزنامه ایران از طرف آنان نشد. در این میان دومین مقاله توهین آمیز نیز با عنوان « چنگیز میمیرد » که بسیار مستهجن است درج شد. اولین موج اعتراضی از طرف روشنفکران و دانشجویان تورک آزربایجانی در دانشگاه تبریز با پخش بیانیه در محکومیت عاملان اصلی توهین و برپایی سخنرانی و تحصن آغاز شد و سپس اعتراضات در دانشگاه تهران و امیرکبیر، سهند و آزاد تبریز، ارومیه، پیام نور مراغه، زنجان و اردبیل برپا شد. بعداّ دامنه آن در روزهای بعد توسط دانشجویان تورک به دانشگاه علامه طباطبایی و چند دانشگاه دیگر در شهرهای مختلف کشید.
عوامل زمينه ساز قيام همگانی
” در خرداد ۸۵ بسیاری از عوامل و شرايط در کنار همديگر زمينه ساز قيام همگانی شد. شدت و کيفيت مطلب توهين آميز، تحصن، اعتراض و پيگيريهای مداوم دانشجويان ترک دانشگاههای مختلف، همبستگی و همگامی فعالين حرکت ملی آذربايجان با دانشجويان و اطلاع رسانی پيوسته به شهرها و روستاها ، اعتراض و سئوال نماينده مردم تبريز در مجلس از وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی و انتشار اين اخبار در وسايل ارتباط جمعی و … از عوامل مهمی بود که زمينه را به آرامی برای قيام ملی آماده کرد. مضافاً بايد به تأثير غير قابل انکار گوناذ تی وی نيز اشاره کرد. مدتی قبل از قيام همگانی خرداد برنامه های روشنگرانه اين تلويزيون که از تورک ست و هات برد پخش می شد در طول چندين ماه تأثير به سزايی در بيداری توده های مختلف ملت آذربايجان گذاشته بود. اينها از عواملي بود که دست در دست داده و آذربايجان را برای قيامی باور نکردنی آماده کرد. قيام ميليونی مردم قهرمان تبريز به تنهايی کافی بود تا روح اعتراض و مقاومت ملی را به يکايک شهرهای آذربايجان بدمد.” (نقل از اورمو نیوز)
نامه دانشجويان به استاندار آزربايجان شرقي
توضيح: دانشجويان تبريز نامه خود را صبح روز 1 خرداد 1385 حضوراً به استانداري و فرمانداري آزربايجان تحویل دادند.
استاندار محترم آزربايجان شرقي جناب آقاي معمارزاده
چنانچه استحضار دارند، روزنامهي ايران در تاريخ 23 ارديبهشت طي نوشته و کاريکاتوري، آشکارا به تورکها اهانت نمودهاست. در پاسخ به اين تحقير ملي طي هفتهي گذشته دانشگاههاي آزربايجان و همچنين ساير دانشگاههايي که در آن گروه نسبتا قابل توجهي از تورکها حضور دارند، تظاهراتي با شرکت مجموعا يکصدهزار دانشجو به راه افتادهاست. حال نيز اهالي تبريز با مراجعه به ما دانشجويان، درخواست کردهاند، به منظور شرکت مردم شهر در اين اعتراضات، ميتينگي با همان مضمون و شعارها را در داخل شهر برپا کنيم.
از اينرو روز دوشنبه اول خردادماه 1385 راس ساعت چهار در ابتداي راستهکوچه گردهم آمده، با شعارهاي زير، به سمت خانهي مشروطيت حرکت خواهيم نمود و نهايتا با قرائت يک قطعنامه، تظاهرات را به پايان خواهيم رساند.
از جنابعالي نيز به عنوان استاندار محترم آزربايجان انتظار داريم که شخصا به اين اعتراضات نمادين مردم ما بپيوندند. ما شما را به شرکت در اين ميتينگ و بيان اعتراض خود دعوت نموده، در عين حال تقاضا مينمائيم به نيروهاي انتظامي و امنيتي دستورات و سفارشات لازم را جهت تامين آرامش و امنيت تظاهرکنندگان صادر فرمايند.
ياشاسين آزادليق
ياشاسين عدالت
منيم ديليم اؤلن دئييل، اؤزگه ديله دؤنن دئييل
تورک ديل رسمي اولسون!
آنا ديلده مدرسه، مدرسه
آزربايجان ميلتي، چکنمز بو ذيلتي
آزربايجان اوياقدي، وارليغينا داياقدي
آزربايجان اوياقدي، اؤز ديلينه داياقدي
گزارش میدانی از قیام اول خرداد تبریز
حركت های اعتراضي خیابانی در تبریز از ساعت 4 بعداز ظهر در ميدان راسته كوچه تبريز نزديك خانه مشروطيت، آغاز و بلافاصله به خيابانهاي اطراف مقابل استانداری كشيده شد. بازار تبريز تعطيل و خيابانهاي اطراف بازار بسته شد. در نواحي مركزي شهر از جمله ، سه راه امين، راسته كوچه، ميدان دانشسرا، ميدان ساعت، خيابان ارتش تجمعات تبریز شکل گرفت كه شمار آن به نقل از شاهدان عيني از يكصد هزار تن تجاوز مي كرد. تظاهرات در محور چهارراه آبرسان – دانشگاه تبریز با خشونت شدید نیروهای انتظامی روبرو شد. آمارهاي غير رسمي حاكي از حضور بيش از سیصد هزار نفر در خيابانهاي کلان شهر تبریز بود.
معترمعترضين خشمگين با شعارهاي هارای هارای من تورکم، اولوم اولسون فاشیزمه – فارس شونیزمینه و سایر شعارهای هويت طلبانه تا ساعت ۹ شب ادامه یافت. در طي اين اعتراضات زد و خوردهايي بين معترضين و نيروهاي پليس و گارد ويژه در گرفت كه منجر به زخمي شدن عده زيادي از معترضين شد. پليس ضد شورش بوسيله باتوم و گاز اشك آور سعي در متفرق كردن جمعيت داشت اما گسترش تعداد معترضين آنها را مجبور به عقب نشيني كرد تا اينكه نزديك ساعت نه شب نیروهای انتظامی با آوردن نیروهای بسیجی با شدت بيشتري وارد عمل شد تا حاضران را متفرق كند که منجر به درگيري های شدید شد. در اين درگيري ها خسارات زيادي به ساختمان استانداري و بيمه ايران واقع در ميدان شهدا وارد شد، شيشه هاي اكثر ساختمانهاي دولتي كه در مسير راهپيمائي قرار داشتند شكسته شد، بانك هاي ملت شعبه آبرسان و بانك ملي شعبه دانشگاه تبريز، بانك تجارت بيلانكوه و بانك پارسيان آتش زده شد، نزديك به پانزده بانك تخريب شد، دو دستگاه موتورسیکلت و يك دستگاه ميني بوس نيروي انتظامي، يك تويوتاي يگان ويژه، چندين موتورسيكلت پليس، يك دستگاه رنو و دو دستگاه پيكان در آتش خشم تظاهرات كنندگان سوختند. همچنين صدها تن زخمي شده و چندین نفر کشته و تعداد بیشماری نیز بازداشت شدند.
روز دوم خرداد در شهر تبریز عملاّ حکومت نظامی برقرار شد و نیروهای یگانه ویژه از تهران و اصفهان که در میان آنها از نیروهای میلیشای حزب الله لبنان نیز بودند برای سرکوب مردم در نقاط حساس شهر مستقر کردند. پستهای بازرسی در گوشه و کنار شهر برای جلوگیری از تجمع ایجاد شده است. اما تظاهرات خیابانی در زنگان و اورمیه و اردبیل، مراغه و سولدوز و خیاو، میانه ، خلخال، خوی و تهران و در بیش از ۲۵ شهر و دهها شهرک بمدت یک هفته ادامه یافت و در اورمیه دفتر روزنامه ایران و ساختمان رادیو و تلویزیون آتش زده شد. در سولدوز و خیاو دهها نفر کشته و مجروح شدند تعداد شهدای قیام آزربایجان به ۲۰ نفر رسید. تعداد بازداشت شده گان چندین هزار نفر بوده که صدها نفر از آنها روانه زندان شدند.
۱۳۸۵ نجی ایل خرداد قیامی
خرداد قیامی آزربایجان تاریخینده اؤزل موقعیته مالیکدیر . بو تاریخده ( ۲۲/۲/۱۳۸۵ ) جمعه گونو ایران آدلی اولکه نین دولتی قزئت ینده ” ایران” اوشاقلارا عاید اؤزل بؤلومونده و ” چه کنیم سوسکها سوسکمان نکنند/ بؤجکلر بیزی بؤجک ائتمه مک اوچون نه ائتمه لییک؟ ” ائتمه لییک؟ ” آدی آلتیندا تورکلره توهین اولدوقدان سونرا، آزربایجان اؤیرنجیلری و مدنی فعاللار اعتراض عنوانیندا بو توهینه تپکی گؤستردیلر. بیر خرداد آزربایجان میلّتی تبریز باشدا اولاراق، بوتون آزربایجانین شهرلرینده آیاغا قالخیب اعتراض قیامینا باشلادیلار .بو اعتراض لارین ان بویوک و اؤنملیسی و باش شهرمیز تبریزدن باشللایب، اورمیه، زنجان، اردبیل، قوشاچای، خوی، مرند، داشماکی، سولدوز (نقده)، خیاو (مشکین شهر) شهرلرینده داوام ائدهرک آزربایجانین کیچیک شهرلری اولان طارم، پارسا آباد و گئرمی کیمی شهرلرینده ده ادامه تاپدی. میلیونلار انسان “هارا هارای من تورکم” شعاریلا ۱۰ گون مدتینده خیابانلاردا اوز کملیک و دیللری نین نه قدر دیری اولماقینی نمایشه قویوب و توهین ائدنلره اوز تپکیسینی گوستریبلر. پولیس و اطلاعات قوه لری ایله زور توقوشمالار اوب و انلار ملی فعال شهید و یارلی و یوزلر نفر توتولوب و زندانی اولوبلار.
درگیری نماینده گان تورک و فارس در مجلس ايران
محمد حسین فرهنگی نمايندهي باصطلاح مجلس از تبريز در یک اظهار نظر رسمی گفت:« باید تک تک عناصر پان ترکیسم حاضر در تظاهرات تبریز را اعدام کرد. عشرت شايق دست پروده فاشیزم مذهبی فارس نمايندهي باصطلاح تبريز برای فرو نشاندن خشم مردم طرح نمایشی استيضاح وزير ارشاد اسلامی را پیش کشید و به آن عمل نکرد. اکبر اعلمی تنها نماینده تورک مجلس از تبريز بود که صدای اعتراض ملت آزربایجان را به صحن علنی مجلس کشاند. اكبر اعلمي نماينده تبريز شعر «تهران و تهراني» از محمدحسين شهريار، شاعر نامدار معاصر آذربايجاني را خوانده كه مخاطب اين شعر پايتخت نشين هاي فارس زبان و مهاجراني است كه در تهران دچار استحاله فرهنگي شده و هويت و زبان خود را از ياد برده اند.
الا تهرانيا انصاف ميكن خر تويي يا من
الا اي داور دانا تو ميداني كه ايراني
چه منتها كشيد از دست اين تهران و تهراني
چه طرفي بست از ين جمعيت ايران جز پريشاني
چه داند رهبري سر گشته صحراي ناداني
چرا مردي كند دعوي كسي كو كمتر است از زن
الا تهرانيا انصاف ميكن خر تويي يا من
تو اي بيمار ناداني چه هذيان و هدر گفتي
برشتي كله ماهي خور بطوسي كله خرگفتي
قمي را بد شمردي اصفهاني را بترگفتي
جوانمردان آذربايجان را ترك خر گفتي
ترا آتش زدند و خود بر آن آتش زدي دامن
الا تهرانيا انصاف ميكن خر تويي يامن
……………………متن کامل شعر در بحش پیوستها ………………….
خواندن اين شعر باعث چنان درگيري ميان نماینده گان تورك و فارس در مجلس شده كه باعث گرديد پليس براي پايان دادن به آن وارد صحن مجلس شود، درحالي كه خبرنگاران پارلماني در تهران ميگويند اكبر اعلمي موفق شد شعر را تا آخر بخواند و تنها مسئلهاي كه با آن مواجه شد، تذكر حداد عادل رئيس وقت مجلس رژیم بود.
————————————————————————-
سؤال اکبر اعلمی نماینده تبریز از وزیر کشور
اکبر اعلمی خطاب به مصطفی پورمحمدی وزیر کشور وقت احمدی نژاد گفت:… باتوجه به برخوردهای تحقیرآمیز و تبعیضآمیز مسبوق به سابقه احساسات فرزندان دانشجوی این ملت جریحهدار شد و به این نتیجه رسیدند که زبان مادری و هویت و اصالت پرافتخار آنها مورد اهانت قرار گرفته است و در چنین وضعیتی اگر این مردم سکوت میکردند، ما باید به غیرت و حمیّت آنها تردید میکردیم. متأسفانه پاسخ بعضی از مأموران و مسؤولان تحت امر شما به این اعتراضات مسالمتآمیز، هتاکی، ضرب و شتم با قمه و غداره و زنجیر و چوب و چماق و در شدیدترین وجه آن تیراندازی بسوی مردم بود. همین امر باعث تجری هرچه بیشتر مردم و تسری این اعتراضات به سایر اقشار و نقاط دیگر شد و متأسفانه برخی از افراد موسوم به یگان ویژه نیروی انتظامی و نیروی مقاومت معترضین را به بدترین شیوه سرکوب و عدهای را به خاک و خون کشیدند…
بنا به مراتب پاسخ بدهید:
۱ـ نظر به اینکه تخریبکنندگان اموال عمومی قطعاً از مردم فهیم نبوده و مورد انزجار آنها هستند، چه اقدامی در جهت شناسایی و معرفی آنان به ملت صورت گرفته است؟
۲ـ مسؤولیت ضرب و شتم مردم و تیراندازی بسوی آنها که به جرح و قتل تعدادی از شهروندان منتهی گشته بعهده کیست و با کدام مبنا و مجوز قانونی چنین دستوراتی صادر شده؟
۳- با عنایت به اینکه برقراری هرگونه حکومت نظامی مستلزم کسب مجوز از مجلس است، برقراری حکومت نظامی موقت در بعضی از شهرها و جلوگیری از رفت و آمد مردم عادی، با کدام مبنا و مجوز قانونی صورت گرفته؟
و بالاخره مبنای برخی از دستگیریها چیست و تاکنون چند نفر مجروح، مقتول و دستگیر شدهاند؟
اما وزیر کشور ضمن طفره رفتن از پاسخ به سئولات به لاپوشانی سرکوبها پرداخته و گفت:
آنچه که اتفاق افتاده متأسفانه یک اتفاق ناخواستهای است. یک اهانتی شده که بنده نسبت به این حادثه ابراز انزجار کردم و…
درسهایی که قيام خرداد سال۸۵ به دشمنان داد
قيام خرداد ۸۵ نقطه ي عطفي در تاريخ آذربايجان به شمار ميرود كه خشم همه جانبه ي ملت آذربايجان را نسبت به تورک ستیزی گستاخانه حاکمیت فاشیستی پان فارس، به صورت گسترده در بیش از ۲۵ شهر و قصبه: از شهرهایي چون تبريز، اورمو ، اردبیل ، زنگان ، مرند ، ماراغا ، اهر ، بیناب ، میانا ، ماکی ، خوی ، قوشاچای ، خالخال ، سولدوز ، سالماس، خی یو ، طاریم ، کلیبر گرفته تا تهران (مقابل مجلس) و بصورت پراکنده درشهرهایي چون کرج، همدان، قم، قزوین، شبستر، ساراب، اوجان، موغانشهر، گئرمي، توفارقان، شبیستر، ابهر، سلماس، آستارا، جلفا، زنوز، و اوسکو و سراسکند و ديگر شهرها و روستاها را برانگيخت!
قيام سرتاسری خرداد ۸۵ تنها اعتراض به توهين روزنامه دولتي ايران به ملت تورك نبود بلكه قيام بر عليه پروژه نژاد پرستانه فاشیسم متوهم آریایی پان فارس بر گرفته از نازیسم بود که بيش از هشتاد سال بصورت سیستماتیک قصد نابودی هویت تورکی و فرهنگ و زبان تورکی و آسیمیله سازی ملت آزربایجان جنوبی کرده است. اين قيام سراسري ملت تورک نشان داد که حتی سكوت آذربايجانيها معنی دار است و خشم آذربايجانيها در این روز همانند آتشی بوده که از زير خاكستر شعله ور شد و توانست اعتراض میلیونها نفر را برُخ دشمن بكشد.
قيام حماسی خرداد ۸۵ شوک درد آوری به متولیان پان فارسیسم و حکومت فاشیزم شعوبیه فارس بود که فکر میکردند ديگر براي ار بین بردن هویت تورکی و آستحاله كامل و تمام عيار ملت تورك آزربایجان حنوبی در ديگ فارسيزاسيون زماني بيش باقي نمانده است اما حرکت عظیم و میلیونی ملت تورک آزربایجان نشان داد که ملت آگاه و مبارزه آزربایجان پروژه نژاد پرستانه آنها را عقیم گذاشتند.
حماسه ملی خرداد ۸۵ با شعار “هاری هاری من تورکم ” همچون قیام ۲۹ بهمن ۵۶ حرکت ملی را از بخش روشنفکری و دانشجویی به میان تمامی اقشار ملت برد.
قيام گسترده خرداد ۸۵ به جهانیان نشان داد كه ملت تورک آزربايجان با تمام محدوديتها، تحقيرها ، توهين ها و تبعيض هاي نژادي ، زباني ، سیاسی و اقتصادی، مبارزات حق طلبانه خود را بدور از خشونت و بصورت مدني پیش میبرد.
————————————–
مواضع گروهها و جناحهای مختلف سیاسی فارس
و رسانه های متعلق به پان فارسیسم در داخل و خارج
یکی ازشیوه های رایج شوونیزم استعمارگر فارس برای ازبین بردن هویت تورکی ملت آزربایجان توسل به تحریف وقایع تاریخی و روزمره مربوط به تورکهاست . مثلاّ هرتحول مثبت با هویت تورکی را بایکوت، تحریم و خود را به نشنیدن زدن و یا برای نیست نمایاندن آن دست به انکار کامل واقعیت میزنند. در یک سو تحولات مثبت تورکی را به اسم فارسها جعل و تبلیغ میکنند.
از سویی دیگر زره بین بدست در پی یک لغزش کوچک شخصی و یا یک حادثه منفی با هویت تورکی هستند تا آنرا بزرگ کرده در بوق و کرنا بدمند و سرخط خبرهایشان بکنند. اما آنچه در جریان قیام ملی خرداد ماه در دستگاه عریض و طویل جریانات شوونیستی فارس حکومتی و غیر حکومتی و اوپوزیسیون فارس خارج نشین اتفاق افتاد جالب توجه بود. قیام خرداد ۸۵ بقدری بزرگ بود که لرزه به دامان همه شوونیستها انداخت. اولین ترفند آنها سکوت و بایکوت خبری همه جانبه در رسانه های فارس ، اعم از رادیو و تلویزیون و مطبوعات حکومتی و اپوزیسیون فارس رژیم بود . در گام دوم برخی از این گروه های سیاسی فارس، با انتشار بیانیه هایی ، سعی در تحریف و مصادره ی این قیام میلیونی، به نفع خود نمودند .
قيام حماسی خرداد ۸۵ یکبار دیگر مسئله آزربایجان را چون پُتک محکمی همزمان بر سر اینان فرود آورد و تمام جریانات سیاسی پان فارس را به رغم تمام اختلافات و دشمنی هایی که با هم داشتند در یک اتحاد استراتژیکی فاشیستی به وحدت شوونیستی وا داشت. نیروهای اصلاح طلب، کمونیست و مجاهدین و سلطنت طلبان در کنار سرداران سپاه پاسداران رژیم شعوبیه فارس قرا گرفتند. و مهمتر آنکه عظمت قیام ملی ۸۵، شوک بی نظیری به بخشی از تورکهای آزربایجانی که هنوز هم دل در گرو این گروه ها داشتند را به تأمل عمیق وا داشت و سرنوشت بسیاری از انها را در راه بازگشت به خویشتن و هویت مادرزادی تورکی خود رهنمون کرد.
—————————————————————————
آنچه در زیر میاید اشاره مختصری به موضع گیریهای گروها و جناحهای مختلف سیاسی فارس سراسری و رسانه های متعلق به پان فارسیسم در داخل و خارج است.
واکنش رسمی رژیم: بی توجهی و عدم پاسخگویی به خواسته ها واعتراضات دانشجویان تورکد در طی ده روز بود. بعد از قیام مردم تبریز بود که وزیر ارشاد اسلامی ضمن انتقاد و ناراحتی خود از درج کارتون روزنامه، اعتراضات خیابانی را توطته بیگانگان خواند و خبر از بازداشت نویسنده کارتونیست و سردبیر روزنامه ایران را داد.
اصولگرایان: سردبیر کیهان تهران حسين شريعتمداري مردم تبریز را “اراذل و اوباش وابسته بهصهيونيست ها” ناميد. جامعه ی روحانیت مبارز ، جامعه ی مدرسین حوزه ی علمیه قم ، جامعه ی اسلامی مهندسین ، هیئت های مؤتلفه ی اسلامی و بقیه همه سکوت کردند.
اصلاح طلبان: اصلاح طلبان (مخالف دولت وقت اصولگرا ی احمدی نژاد ) از محمد خاتمی ، سعید حجاریان گرفته تا مصطفی معین و میر حسین موسوی, جبهه ی مشارکت و حزب اعتماد ملی ، سازمان ادوار تحکیم و دفتر تحکیم وحدت و بقیه همه سکوت کردند.
مانقورتهای جیره خوار وزرات اطلاعات (ساواما):
انتشار کاريکاتور اهانت آميز را دسیسه سازمان هاي امنيتي اسراييل براي عمليات رواني عليه رژیم و تحریکات پان تورکیستها برای تجزیه ايران قید کرده اند.
نهادهای غیر دولتی و روزنامه نگاران متعلق به فارسها: نهادهای مدنی مدافع حقوق بشر فارس ، انجمن صنفی روزنامه نگاران فارس، شخصیت های فرهنگی، هنری و ورزشی فارس هیچ اعتراضی نکردند.
مدعیان حقوق بشری متعلق به فارسها در داخل و خارج: سکوت کانون وکلای فارسها و حقوقدانهای معروف مدعی همچون شیرین عبادی و عبدالکریم لاهیجی .
احزاب ملی مذهبی خارج نظام در داخل: جبهه ملی، حزب ملت، حزب پان ایرانیست، نهضت آزادی و جنبش مسلمانان مبارز همگی بیش ازآنکه نگران حقوق آزربایجانیها و سرکوب بیرحمانه مردم توسط رژیم باشند نگران برهم خوردن نظم کشور و قدرت گرفتن تجزیه طلبان بودند.
جبهه ی ملی: در اطلاعیه ی خود با وحشت از نام آزربایجان ، از عناوین “استان های باختری کشور” و یا “خطه ی آذرآبادگان” ، استفاده کرده و بتحریف تاریخ پرداخته است.
حزب ملت ایران: با محکومی کردن اعتراضات ملت آزربایجان ، تحت عنوان “اصوات تفرقه افکنانه و بیگانه پرست و افراط گرا” ضمن تحریف تاریخ آزربایحان به سیدجعفر پیشه وری ، رهبر حکومت ملی آزربایجان حمله کرده است.
حزب پان ایرانیست: این حزب، نه تنها تاریخ ملت آزربایجان را تحریف می کند ، بلکه اساسا ، وجود زبان تورکی را در آزربایجان منکر شده و بر این باور است که در آزربایجان ، یک گویش محلی رایج است . در اطلاعیه ای از رژیم گلایه میکند که بخاطر اندیشه های فرقه ای به توصیه های(فاشیستی و نژادپرستانه) میهن پرستان دلسوز ایران ، توجه نکرده است.
رادیو و تلویزیونهای خارجی فارسی زبان: BBC فارسی , رادیو فردا DW وVOA فارسی , همه بطور هماهنگ عموماّ دست به بایکوت خبری اعترضات قیام خرداد زده و در صورت گزارش ، نگران دستگیری سردبیر، نویسنده توهین کننده و بسته شدن روزنامه ایران بودند و هیچگونه گزارشی از خشونت پلیس و کشته و زخمی شدن تظاهرات کنندگان پخش نمیکردند.
واکنش احزاب اپوزیسیون فارس در خارج:
سلطنت طلبان: شخص رضا پهلوی ، اعلام کرد که : “اگر قرار باشد در آزربایجان اتفاقی بیفتد ، ما در کنار جمهوری اسلامی خواهیم بود.”
اتحاد جمهوری خواهان: این جریان سیاسی پان ایرانیست که بنیانگذار آن بابک امیرخسروی مانقورت و حسن شریعتمداری از مهره های خود باخته است با عوام فریبی خاصی، توهین به زبان و فرهنگ آزربایجانی را توهین به همه ی ایرانیان یعنی به فارسها نیز دانسته است و معلوم نکرده اگر چنین بود پس چرا شهرهای فارس نشین و حتی یک شهروند فارس هیچ تظاهرات و اعتراضی به آن نکردند.
سازمان مجاهدین خلق ایران: این گروه ، پس از قیام ملت تورک آزربایجان ، با انتشار بیانیه های کذب و مضحک سعی در مصادره اعتراضات کرده و مدعی شد که مردم آزربایجان، عکس های تام و جری را در دست داشتند و پیام مرحوم مسعود و مریم رجوی در تمام تظاهراتها قرائت گردیده است.
از حزب توده تا راه کارگر: واکنش گروههای سیاسی چپ خارج نشین از حزب توده گرفته تا راه کارگر تقرییاّ بر یک مدار بود آنهم بایکوت و کم اهمیت جلوه دادن قیام و تحریف علل قیام از مسئله ملی به گرسنگی و عصیان طبقه کارگر تا توطئه امپریالیسم در توهین و تحریک تورکهای آزربایجان. چند نمونه از واکنش ته مانده های اردوگاه سوسیالیسم ورشکسته را میآورم.
چریک های فدایی خلق ایران: قیام ملی آزربایجان را یک قیام توده ای و متعلق به طبقه کارگر توصیف کرده و منتشرکنندگان کارتون را ایادی مزدور وابسته به امپریالیسم دانسته است.
حزب کمونیست کارگری: این حزب افراطی کمونیستی ، آشکارا در برابر قیام ملت آزربایجان موضع گرفت و آنرا حرکت قوم گرا نامید و یکی از رهبرانش بنام حشمت رئیسی در تلویزیون ماهواره به ملت تورک قیام کننده توهین آشکار کرد و گفت:…خر نشید به اعتراضات نپیوندید…خر نشید به خیابانها نریزید.
……….. شرح تفضیلی مواضع گروههای سیاسی فارس را در بخش پایانی بخوانید……..
بازتاب قیام ملی۸۵ در مدیای آزربایجان جنوبی
رادیو تلویزیونهای استانی: تحت کنترل شدید حفاظت و اداره اطلاعات (ساوما) رژیم به سانسور کامل تظاهرات و تحریف اوضاع یعنی از آرامش خبر میدادند.
روزنامه های استانی: اخبار دست اول و تصویر واقعی از قیام ملت تورک را توانستند بدون سانسور تا حد زیادی منتشر کنند. روزنامه های شمس تبریز، آزرآبادگان، امید زنجان و اردبیل و صدای اورمیه و تعداد زیادی از نشریات سنگ تمام گذاشتند و در روزها و هفته های بعد با تعطیلی و توبیخ روبرو شدند.
بازتاب قیام ملی۸۵ در مئدیای آزربایجان جنوبی در خارج
گوناز تی وی: گزارش زنده و لحظه به لحظه و ارتباط تلفنی مستقیم مردم و شرح تحولات میدانی از قیام ملی، بهمراه پخش ویدئو کلیپها از اعتراضات خیابانی از گوناز تی وی با امکانات محدود CNN آزربایجان ساخت. و بزرگترین رول را در فراگیر کردن این قیام در مقیاس جهانی بازی کرد. گوناز توانست موقعیت خود را بعنوان اولین تلویزیون ۲۴ ساعته تورکی برای آزربایجان جنوبی تثبیت کند. که در این امر احمد اوبالی بعنوان بانی و مجری گوناز تی وی سنگ تمام را گذاشت.
رادیوهای تورکی آزربایجانی در خارج: رادیو اودلار یوردی ونکوور و آزربایجان سسی در سوئد، دانمارک و سایر کشورها قیام ملی را پوشش دادند.
اتاقهای پالتاک: فعالان ملی در اتاقهای پالتاک ۲۴ ساعته در حال گزارش قیام ملی و مباحثه بودند.
سایتهای اینترنتی آزربایجانیها: در انتشار اخبار و ثبت وقایع قیام وب سایتهای ترییون، آزاد تریبون و دورنا و غیره فعال بودند.
تظاهرات حمایتی توسط گروها و جمعیتهای آزربایجان جنوبی در خارج: گنگره داک،جاماح در باکو، گاموح، فدراسیون در سوئد، انجمنهای آزربایجانی در تورونتو، ونکوور، واشینگتن،برلن، آنکارا و سایر شهرهای تورکیه، اروپا و آمریکا با برپایی تظاهرات حمایتی اعلام همبستگی با قیام ملی کردند.
بازتاب قیام ملی ۸۵ در مدیای آزربایجان شمالی و تورکیه
قیام ملی ۸۵ در آزربایجان شمالی بازتاب نسبتاّ خوبی درتلویزیونها و روزنامه های مساوات، آزادلیق و.. داشته است. اما در مدیای تورکیه بازتاب کمی داشته است.
:Star gazete
İran’da Türkler sokağa döküldü
İran’da son iki gündür Türkler’in yoğun olduğu bütün bölgelerde, kitleler
sokaklarda. Tebriz, Urumiye, Zencan, Meraga, Erdebil, Halhal, Bicar, Koçan, Şiraz, İsfahan, Mahabad, Tahran ve hatta dinî merkez Kum’da patlak veren olaylar, devletin resmi haber ajansı İRNA’ya bağlı İRAN adlı gazetenin haftalık çocuk ekinde, Türkler’e hakaret içeren bir yazı ve karikatür yayınlaması ile başladı
Karikatür 19 Mayıs tarihinde yayınlandı. Karikatürde bir çocuk, bir hamam böceği ile konuşmakta. Hamam böceği olarak gösterilen Türk, ‘Ne?’ diye soruyor. Karikatürün altında ise ‘Ne yapalım ki biz de bu aşağılık hamam böceklerine dönüşmeyelim. Onların kuralsız, gramersiz ilkel bir dilleri var. Kendileri bile kendi dillerini anlamadıkları için başka dillerde konuşuyorlar. Bunların en çok barındıkları yerler tuvaletlerdir. Bunlar .ok ile beslenirler. Bunları mahvetmet için yeter ki bir kaç gün tuvaletlere gitmeyelim. Açlıktan gebersinler. Bunun yerine bahçelerdeki çiçekleri gübreleyin. Daha yararlı olur’ yazısı yer alıyor
Tepki hareketleri, çoğu üniversiteli olmak üzere gençler tarafından başlatıldı. Türk asıllı öğrenciler bir çok bildiriler yayınladılar. Bildirilerde Türklüğün İran Devleti’ne bugüne kadar olan katkıları vurgulanarak ‘Biz tarih boyunca muhafaza ettiğimiz devlet’in dönüp de Türkler’e saldırmasına müsaade etmeyiz. İçteki ve dıştaki Pan İran yanlıları ve Fars şovenleri unutmasınlar: Şah’ı kovabildiğimiz gibi, bize karşı duran diğer güçlere de cevap verebiliriz!’ deniyor
Gazete kapatıldı
tepkiler sürüyor
Değişik bildirilerde İran devlet kademelerinde, İran Ordusu’nda ve İran Futbol Takımı’nda yer alan Türkler’e artık uyanarak kendi haklarını savunmaları ve bunu gerçekleştiremedikleri takdirde, bu kurumlardan ayrılmaları yönünde çağrıda bulunuldu. Çoğunluğu Türkler’den oluşan İran Futbol Milli Takımı’nın Pers Yıldızları sloganının da kaldırılması istendi
Tepkilerin yoğunlaşması üzerine söz konusu gazete, İran Türkleri’nden iki defa özür diledi. Ve sonunda kapatıldı. Yöneticileri tutuklandı. Ne var ki Türk grupların sözcüleri, bu hakaretin özür ile geciştirilemeyecek kadar önem taşıdığı ve uzun yıllardır devam eden sistematik aşağılama ve baskıların bir uzantısı olduğunu belirterek başta cumhurbaşkanlığı ve kültür bakanlığı olmak üzere devlet kurumlarının da özür dilemesi gerektiğini belirttiler
Türkler’in protesto gösterilerine İran’da yaşamakta olan diğer etnik gruplardan da destek gelmeye başladı. Söz gelimi İran’daki Arap kökenlilerin oluşturduğu ARAP HALKI’NIN DEMOKRATİK CEPHESİ örgütünün sözcüsü Refik Ebu Şerif, yayınladığı bildiride ‘Biz son olayları kınayarak Arap Ulusu’nun Türkler’i desteklediğini açıklıyoruz’ dedi
Bankalar ateşe verildi
Yaralılar ve ölüler var
Protesto eylemleri, İran Parlamentosu’nda da yankı buldu. Türk kökenli milletvekillerinden Rıza Rahmanî, Ekber Elemî ve İşret Şaik Meclis’te birer konuşma yaparak gazetenin yayınını protesto ettiler. Konu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı, Kültür Bakanlığı ve İslámî İrşad Bakanlığı’nın sorumluluk taşıdıkları ve olayın inceleme altına alınması gerektiğine işaret ettiler
Rahmanî şunları söyledi: ‘Böyle bir yazı ve karikatürün basılması bilinçli bir amaca yöneliktir. Gazete bunu kendi başına yapamaz. Olaya açıklık getirilmediği takdirde, durum kontroldan çıkabilir
Son olarak dün öğle saatlerinde Tebriz’de 8 banka binası ve çok sayıda benzin istasyonu ateşe verildi. Tebriz ve Urumiye’de İRAN gazetesinin büroları yakıldı. Emniyet Kuvvetleri, halkın üzerine ateş açtı. Yaralılar ve kesin olmayan haberlere göre ölenler de var
Gösterilerde kullanılan sloganlardan bazıları şunlar: ‘Haray haray men Türkem’ (Yeter, yeter ben Türk’üm)… ‘Türk’ün dili ölen değil, Fars diline çönen değil’ (Türk’ün dili ölmez, Fars diline dönüşmez)… ‘Ya Azadlık ya ölüm… Kızıldan (altın) olsa da kafesim, azadlığa var hevesim…. Ölüm olsun aparthayda (ırkçılığa)…’ ‘Türk Dili azad olmalı
Bugün haberi vermekle yetiniyorum. Yarın yeni gelişmelerin ışığında olayı yorumlarız
24.05.2006
…………………………….. پیوستها ……………………………
شرح تفضیلی مواضع گروه های سیاسی فارس ، در ارتباط با قیام ملی خرداد ۸۵ آزربایجان
– بررسی قیام ملی ملت آزربایجان در خرداد ۸۵
از: سولماز ساوه لی http://baydaq.com
– بررسی موضع گیری ها وبیانیه های منتشره ، از سوی گروه های سیاسی فارس ، در ارتباط با قیام ملی ملت آزربایجان در خرداد ماه سال ۱۳۸۵
دهه ی آخر اردیبهشت و دهه ی اول خرداد سال ۱۳۸۵ ، روزهایی بودند که در تاریخ آزربایجان ، ماندگار شدند . چاپ کاریکاتوی توهین آمیز در روزنامه ی ایران ، دستمایه ی اعتراضاتی بود که در روزهای بعد از آن ، در سطح دانشگاه ها و سپس در سطح شهرها اتفاق افتاد . ابتدا دانشجویان دانشگاه های تبریز ، تهران و اورمیه ، با اقدام به تحصن ، این عمل هتاکانه ی روزنامه ی ایران را محکوم کردند . بعد از آن دانشجویان دانشگاه آزاد تبریز ، آزاد اورمیه ، دانشگاه دولتی و آزاد اردبیل ، مراغه ، زنگان ، تهران ، امیرکبیر ، علامه طباطبایی ، خواجه نصیر ، تربیت معلم تهران ، تربیت معلم آزربایجان ، خلخال ، قزوین ، گیلان ، میانه ، همدان ، سهند و بسیاری دیگر از دانشگاه ها ، با تحصن در محوطه ی دانشگاه های خود ، توهین روزنامه ی ایران را محکوم کردند . در این تجمعات ، شعارهایی از قبیل “هارای هارای من تورکم” ، “منیم دیلیم اؤلن دئییل ، فارس دیلینه دؤنن دئییل” ، “روزنامه ی فاشیستی توقیف باید گردد” ، “مرگ بر پانفارسیسم” ، “مرگ بر آپارتاید” ، “آزربایجان اویاقدی ، کیملیگینه دایاقدی” ، از سوی دانشجویان ، سر داده می شد . در این تجمعات که اکثر دانشجویان تورک در آن شرکت می کردند ، روزنامه ی ایران به آتش کشیده می شد و در پایان ، مارش ملی آزربایجان (آزربایجان سن سن منیم …) ، از سوی دانشجویان ، خوانده می شد . پس از آن ، مردم تبریز و در روزهای دیگر ، مردم دیگر شهرهای آزربایجان ، در اورمو ، اردبیل ، زنگان ، مرند ، ماراغا ، اهر ، بیناب ، میانا ، ماکی ، خوی ، قوشاچای ، خالخال ، سولدوز ، خی یو ، طاریم ، کلیبر و … ، اقدام به تظاهراتی گسترده نمودند . در طی این حوادث ، ده ها نفر شهید ، صدها نفر مجروح ، هزاران نفر اسیر زندان ، چندین دانشجو از دانشگاه های محل تحصیل شان ، اخراج و یا تعلیق ، تعدادی از سایت های اینترنتی و روزنامه ها ، توقیف و بسیاری از روزنامه نگاران آزربایجانی نیز ، بازداشت شدند .
اما آن چه که در این میان جلب توجه می کرد ، سکوت و بایکوت خبری رسانه های فارس ، اعم از رادیو و تلویزیونی اپوزیسیون و مخالفین جمهوری اسلامی ، همه و همه بود . البته برخی از این گروه های سیاسی هم ، با انتشار بیانیه هایی ، سعی در تحریف و مصادره ی این قیام میلیونی ، به نفع خود نمودند . در تمام این مدت ، جریان های سیاسی ، به رغم تمام اختلافات و دشمنی هایی که با هم داشتند ، در مورد مسئله ی آزربایجان ، اتحاد استراتژیک خود را به نمایش گذاشتند . هرچند که آفتاب درخشان آزربایجان ، با پرواز هماهنگ این مگسان ، خاموش نگردید.
———————————————-
موضع گیری ها و بیانیه های گروه های سیاسی
در این مقاله ، به طور خلاصه ، موضع گیری هاو بیانیه های این گروه های سیاسی را مورد بررسی قرار می دهیم . باشد که این سطور ، برخی از هم وطنان آزربایجانی مان را ، که هنوز هم دل در گرو این گروه ها دارند ، با شادی آن ها شاد و با غصه شان غمگین می شوند ، به تأمل وا دارد و شاید گامی باشد بر این مسیر که مصائب و مشکلات آزربایجان را ، هرگز از پنجره ی اتاق گروه های فکری مرکزگرا ، مشاهده و پیگیری ننمایند و مؤمن به این حقیقت باشند که اشخاص وابسته به این گروه ها نیز ، اگرچه در ظاهر ، سنگ دفاع از حقوق ملی ملت آزربایجان را به سینه می زنند ، اما در اصل ، اجیرشدگانی ، از طرف همین احزاب سیاسی می باشند.
[شخصیت های سیاسی فارس]
زمانی سکوت محمدرضا خاتمی ، بهزاد نبوی ، محسن آرمین ، شیرین عبادی ، مصطفی معین ، رضا پهلوی ، مسعود رجوی ، علی رضا نوری زاده ، عبدالکریم ، اکبر گنجی ، عمادالدین باقی ، محسن کدیور ، سعید حجاریان و … را دیدیم که اگر کسی این آدمیان را نمی شناخت ، گمان می کرد که همین ها ، قبل از انقلابیون فرانسه ، به طرح مفاد حقوق بشر پرداختند . برای مثال ، سعید حجاریان ، که جانباز دموکراسی می نامندش و خود قربانی خشونت است ، زمانی که شنید اکبر گنجی ، اعتصاب غذا کرده است ، در جمع متحصنین حاضر شد و با گریه ، از خداوند سلامتی او را طلب کرد . اما شاید حجاریان ، هرگز ندانست که عباس لسانی آزربایجانی ، ۳۷ روز در زندان اردبیل ، در اعتصاب غذا به سر برد.
[مئدیا و نهادهای مدنی مدافع حقوق بشر فارس]
انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران ، نهادهای مدنی مدافع حقوق بشر فارس ، احزاب ، گروه های سیاسی ، شخصیت های فرهنگی و سیاسی ، هیچ کدام هیچ اعتراضی نکردند . البته ، شکوه و عظمت این قیام ملی ، سبب شد ، تا برخی از رسانه های خبری فارس ، اقدام به اطلاع رسانی ناقص و انحرافی از این قیام بنمایند . هم چنین ، برخی از این گروه ها ، موضع گیری های عنادورزانه ی خود را نتوانستند پنهان نمایند . به عنوان مثال ، پیمان پاک مهر ، خبرنگاری قلم در رادیو فردا ، قیام مردم تبریز را تنها بیش از یک هزار نفر و در حمایت از دولت احمدی نژاد عنوان کرده بود و یا روزنامه ی شرق ، یک هفته پس از قیام ملت آزربایجان ، در اقدامی شوونیستی ، با توهین به ستارخان ، وی را یک راهزن خطاب خطاب کرده بود.
روزنامه های دیگر نیز با تیترهای جهت دار و اخبار منحرف و ناقص ، سعی در انحراف افکار عمومی داشتند.
[محافظه کاران درون نظام]
بخش اعظمی از جریان های موسوم به محافظه کاران درون نظام ، بالاخص گروه های اصلی و تصمیم گیر ، همچون جامعه ی روحانیت مبارز ، جامعه ی مدرسین حوزه ی علمیه قم ، جامعه ی اسلامی مهندسین ، هیئت های مؤتلفه ی اسلامی ، جمعیت آبادگران و جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی ، نسبت به حوادث آزربایجان ، موضع گیری نکردند و یا شاید به زعم خود ، نخواستند که آن را بزرگ نمایی کنند . یکی از تئورسین های آنان ، حسین شریعتمداری ، مدیر مسئول روزنامه ی کیهان ، در مقاله ای ، اعتراض ملت آزربایجان به توهین های مکرر شوونیزم را ، طبل بدصدا نامید که اعتراض ملت آزربایجان ، به باور وی ، علاوه بر صدای بلندش ، صدای بدی بود . بعد از آن نیز در بیانیه ای ، علاوه بر آذری نامیدن ملت تورک آزربایجان ، این قیام ملی را ، کاری از سوی استراتژیست ها ، دولت مردان آمریکایی و صهیونیستی ، عنوان کرده بود.
[اصلاح طلبان درون نظام]
از جریان های موسوم به اصلاح طلبان درون نظام ، چهار گروه و یا حزب ، موضع گیری نمودند که عبارت اند از جبهه ی مشارکت و حزب اعتماد ملی ، سازمان ادوار تحکیم و دفتر تحکیم وحدت و بقیه ی گروه ها ، همچون سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ، مجمع روحانیون مبارز ، کارگزاران سازندگی ، گروه های پیرو خط امام و … ، در ارتباط با حوادث آزربایجان ، هیچ گونه موضع گیری ، از خود نشان ندادند . لازم به ذکر است ، جبهه ی مشارکت استان های زنگان ، قزوین ، همدان و مرکزی ، خود را خارج از جغرافیای آزربایجان دانسته و لزومی هم ، به انتشار هیچ بیانیه ای ندیده بودند و شاخه ی استان های آزربایجان شرقی و غربی و اردبیل هم ، در بیانیه های خود ، بیش تر از آن که ، حقوق ملی ملت آزربایجان را مد نظر قرار دهند ، بیش تر به طرح دعواهای سیاسی ، با جناح رقیب خود ، پرداخته بودند و در بیانیه های دیگر خود ، قیام ملی ملت آزربایجان را ، حرکت تخریبی و خشونت طلبانه ، افراطی گری ، تخریب اموال عمومی و مردم ، دانسته و از این که ملت آزربایجان ، در قیام خود ، علیه شوونیزم فارس ، شعار می دادند ، ابراز ناراحتی کرده بود . بقیه ی شاخه ها و اعضای جبهه ی مشارکت نیز ، همچون مصطفی معین ، یا سکوت اختیار کردند و یا با انتقاد از دولت احمدی نژاد ، بدون در نظر گرفتن منافع ملی ملت آزربایجان ، سعی در مصادره کردن قیام ، به نفع جبهه ی خود نمودند.
[حزب اعتماد ملی]
حزب اعتماد ملی هم ، با به کار بردن اصطلاح مجعول آذری برای ملت تورک آزربایجان ، از به خطر افتادن امنیت ملی کشورش ، ابراز نگرانی کرده بود.
[سازمان ادوار تحکیم و دفتر تحکیم وحدت]
سازمان ادوار تحکیم و دفتر تحکیم وحدت هم ، در بیانیه های خود ، هرچند آزادی زندانیان سیاسی آزربایجان را خواستار شده بودند ، اما با انتقاد از حزب رقیب خود ، تنها احوالات خود را در ملت آزربایجان می دیدند.
برسی بیانیه ها و موضع گیری احزاب و گروه های سیاسی اپوزیسیون (مخالف نظام)
نهضت آزادی ایران: این گروه سیاسی ، در بیانیه ی خود ، با استفاده از ادبیات خاصی ، سعی کرده بود ، بیش تر از آن که ، اقدام موهن روزنامه ی ایران را محکوم کند ، این اعتراضات خیابانی را توطئه ی دشمنانش عنوان کند . استفاده ی بی مورد و غیرضروری ، در بخش های از بیانیه ، از عبارت هایی همچون : ” هم وطنان آزربایجانی ، حافظان وحدت ملی و پاسداران مرز و بوم و فرهنگ ایرانی ، آذربایجانی ها ، یکی از اقوام اصیل ایرانی ، ایران با ملت واحد و اقوام مختلف ، آذربایجان ایران و خنثی کردن توطئه ی دشمنان تجزیه طلب” ، بیانگر این موضوع است.
طیف موسوم به ملی-مذهبی : این طیف در بیانیه ی خود ، حکومت را در استفاده از ابراز خشونت ، برحذر داشته و می نویسد : “ استفاده از ابراز خشونت ، برای خاموش کردن اعتراض ها ، اوضاع را آشفته خواهد ساخت و میدان عمل را برای فرصت طلبان ، جدایی طلبان و اقتدارگرایان خشونت طلب ، آماده تر می کند .” آن چه که از بیانیه ی این گروه سیاسی مستفاد می گردد ، این است که این طیف ، استفاده از ابزار خشونت را ، نه از آن جهت که اساسا امری مغایر با ارزش های انسانی است ، رد می کند . بلکه از آن جهت که فضا را برای فرصت طلبی جدایی طلبان ، آماده می کند ، مخالف است . سایت های خبری این طیف ، از جمله سایت ها و رسانه هایی بود که اخبار مربوط به این تجمعات را بایکوت کرده بود.
سلطنت طلبان (رضا پهلوی): شخص رضا پهلوی ، پسر جلاد خونخوار آزربایجان در ۲۱ آذر ماه سال ۱۳۲۵ ، نتوانست بغض و کینه ی خود را نسبت به آزربایجان پنهان نگه دارد و در یک موضع گیری عنادورزانه اعلام کرد که : “اگر قرا باشد در m.”آذربایجان اتفاقی بیفتد ، ما (رضا پهلوی و دارو دسته اش) در کنار جمهوری اسلامی خواهیم بود.
اتحاد جمهوری خواهان : این جریان سیاسی ، در بیانیه ی اول خود ، با تعریف و تمجیدهای تکراری و نیز با طرح مباحث کلی ، فقط به این جمله ، بسنده کرده بود که “توهین به زبان و فرهنگ آذربایجانی ، توهین به همه ی ایرانیان است .” و در پاراگراف آخر خود ، “حقوق مسلم اقوام ایرانی را ، تنها در عرصه های فرهنگی ، (و نه سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی ، جغرافیایی ، تاریخی و …) ، به رسمیت شناخته و در پایان خواستار آزادی کاریکاتوریست روزنامه ی ایران و روزنامه نگار بازداشت شده گردیده بود.
جبهه ی ملی: اطلاعیه ی جبهه ی ملی ایران ، به دبیر کلی پرویز ورجاوند ، در تاریخ ۵ خرداد ، یعنی در اوج مبارزات ملت آزربایجان ، با عنوان “آذربایجان بیدار است و از یگانگی و یکپارچگی ایران ، پاسداری خواهد کرد” ، منتشر شد . این جبهه که دشمنی آن با آزربایجان ، بر همگان مشهود و آشکار است ، در موضع گیری های خود ، نتوانسته بود عناد خود را با ملت آزربایجان ، کتمان کند . به گونه ای که در بخش هایی ، از آوردن نام آزربایجان ، امتناع کرده و از عناوین “استان های باختری کشور” و یا “خطه ی آذرآبادگان” ، استفاده کرده بود . این جبهه ، در بیانیه های بعدی خود ، با تحریف تاریخ ، سعی نموده بود ، دو ملت تورک و برادر آزربایجان و تورکیه را در مقابل هم قرار داده و به مقاصد شوم خود دست بیابد.
حزب ملت ایران: حزب ملت ایران ، یکی دیگر از احزاب ضد آزربایجانی است . این حزب دو بیانیه ، در تاریخ های ۷ خرداد و ۲۲ خرداد ۸۵ ، منتشر کرد . در بیانیه ی اول ، که با عنوان “توهین به هر نقطه ی ایران ، توهین به ملت ایران است” ، انتشار یافت . به جز همین یک خط ، مطلب دیگری در ارتباط با محکومیت اقدام شنیع روزنامه ی ایران ، نداشت . اما بیانیه ی دوم این حزب که بیانیه ای تحلیلی بود ، با محکومیت اعتراض ملت آزربایجان ، تحت عنوان “اصوات تفرقه افکنانه و بیگانه پرست و افراط گرا” منتشر شد . این حزب ، در این بیانیه ، تحریف های احمد کسروی ، درباره ی تاریخ آزربایحان را تکرار نموده و زبان ملت آزربایجان را گویش آذری عنوان کرده بود و در ادامه ی بیانیه ی هتاکانه ی خود ، اقدام سیدجعفر پیشه وری ، رهبر فرقه ی دموکرات آزربایجان ، در ایجاد حکومت ملی آزربایجان را “بزرگ ترین حرکت خیانت کارانه” دانسته و در اقدامی دیگر ، نام رسمی و بین المللی آزربایجان شمالی را ، با نام جمهوری اران ، مورد تحریف قرار داده بود . حزب ملت ایران ، در ادامه ی توهین های خود ، در تعریف هویت ایرانی ، ملل غیر فارس تورک ، عرب و بلوچ را از ریشه ی مشترک پارس ، عنوان کرده بود و در پایان بیانیه ی خود ، زندانیان سیاسی آزربایجان را به نفع حزب خود مصادره نمود بود.
حزب پان ایرانیست: حزب پان ایرانیست ، به رهبری محسن کدیور ، که تحریف های تاریخی این شبه گروه سیاسی ، دستاویز تمام گروه های فارس گردیده است ، نه تنها تاریخ ملت آزربایجان را تحریف می کند ، بلکه اساسا ، وجود زبان تورکی را در آزربایجان منکر شده و بر این باور است که در آزربایجان ، یک گویش محلی رایج است . بخشی از بیانیه ی این حزب ، خواندنی است : “رویدادهای چند روز اخیر آذربایجان و آن چه سبب اعتراض هم میهنان آذربایجانی شده است ، هرگز از نگاه و متظر حزب پان ایرانیست ، به دور نبوده ودر سال های اخیر ، بارها و بارها توجه حاکمیت را به مطالبات اقوام جلب کرده است ، اما متأسفانه ، اندیشه های فرقه ای ، مانع از آن شده است که به توصیه های میهن پرستان دلسوز ایران ، توجه شود .”
با مروری به بیانیه های ضد آزربایجانی آن ها ، به وضوح می توان فهمید که منظور این حزب ، از “توصیه های میهن پرستان ایرانی” ، به حاکمیت چیست . این حزب ، در سال های قبل از آن هم ، در سالروز حمله ی نژادپرستان آریایی در آذرماه سال ۱۳۲۵ به آزربایجان ، با عنوان “۲۱ آذر ماه ، روز گریز اهریمن” ، “روز نجات آذرآبادگان ، ازچنگال خونین استعمار سرخ” ، یاد کرده بود.
حزب دموکرات ایران: بیانیه ی حزب دموکرات ایران ، با این جمله آغاز شده بود : “مردم آذربایجان ، ازحقانیت خود و حقوق m .”مردم ایران ، در مقابل جمهوری اسلامی ، دفاع کردند.
این در حالی است که با تحلیل گفتمان شعارهای ملت آزربایجان ، به سادگی می توان فهمید که پیکان اعتراض ملت آزربایجان ، شبه روشنفکران فاشیست _ شوونیست فارس بوده است ، نه گفتمان هایی که اصولا قدرت عرض اندام در مقابل حرکت ملی آزربایجان را ندارند . این حزب که امیدوار بود ،این قیام ، دیگر مناطق کشورش را نیز در بر بگیرد ، نوشت : “فتنه ای که توسط عوامل حکومت ، از طریق یک روزنامه ، در درون کشور ایجاد می شود ، بدون شک ، سیاست کهنه ای است که فضای نه تنها منطقه ی آذربایجان، که حتی سایر مناطق حساس کشور را دچار تنش خواهد نمود .” حزب دموکرات ، در این بیانیه ، مشخص نکرده است که چنین فتنه ای ، چه سودی به حال حکومت دارد که اصولا باید به دنبال آرامش در کشور باشد.
سازمان مجاهدین خلق ایران: این گروه ، پس از قیام ملت تورک آزربایجان ، با انتشار بیانیه هایی متعدد ، که تعدادشان شاید به بیش از ۲۰ مورد رسیده بود ، سعی کرده بود همچون دیگر گروه های سیاسی فارس ، قیام ملت آزربایجان را در جهت گرایشات سیاسی خود نشان دهد . این گروه سیاسی در گزارشات خود مدعی شد که “مردم در جریان راهپیمایی خود در آذربایجان ، عکس های مسعود و مریم رجوی را در دست داشتند و پیام مریم رجوی در بین تظاهرات کنندگان قرائت گردیده است .”
چریک های فدایی خلق ایران: این جریان ورشکسته سیاسی که پایه های ایدئولوژیکی آن سال هاست که در هم کوبیده شده است ، پس از آن که قیام ملی ملت آزربایجان را شنید ، با انتشار بیانیه ای ، این قیام ملی را یک قیام توده ای و طبقاتی توصیف کرد و کل حرکت را در راستای ایدئولوژی مطلوب خود ، تفسیر نمود : “منتشرکنندگان چنین مطلب کثیفی ، وابسته به کدام دار ودسته ی ضدخلقی ، در رژیم جمهوری اسلامی می باشند ؟” و یا “چه ایادی مزدوری ، در دم و دستگاه این رژیم ، وابسته به امپریالیسم ، وظیفه ی پیشبرد سیاست های ضدخلقی امپریالیست ها ، در شرایط بحرانی کنونی را از طریق این روزنامه ی دولتی پیش بردند .” و در پایان بیانیه ی خود با شعارهای “برقرار باد پیوند مبارزاتی کارگران و خلق های تحت ستم سراسر ایران” و “زنده باد کمونیسم” ، سعی در مصادره ی کامل حرکت ملی آزربایجان ، به نفع ایدئولوژی مورد نظر خود نمود.
حزب کمونیست کارگری حکمتیست: این حزب چپ گرای کمونیستی ، آشکارا در برابر قیام ملت آزربایجان ، به موضع گیری پرداخت و قیام ملت آزربایجان را ، قوم گرایی نامید و نوشت : “تلاش برای حقنه ی هویت قومی و تزریق سمپاشی های قومی را باید در نطفه ، خفه کرد . این نوع اعتراض ، هیچ پیام انسانی ، مترقی و هیچ جلوه ای از حقوق مدنی مردم و هیچ نشانه ای از مبارزه علیه تبعیض و ستم و تحقیر را نمایندگی نمی کند .”
و بعد از آن نیز ، با یک چرخش ۱۸۰ درجه ی ، قیام ملت آزربایجان را ، ناشی از “خفقان اسلامی ، بی حقوقی زن ، اعدام و گرسنگی و ممنوعیت شادی و زندگی و بی حقوقی کارگر” ، دانسته بود.
بر اساس آن چه که از جریانات ، احزاب و گروه های سیاسی فارس گفته شد ، این گروه های سیاسی ، به رغم آن که در مقام بیان و بر اساس مرامنامه ی خود ، مدعی اند که منافع تمام ساکنین محدوده ی جغرافیایی کشورشان را در نظر دارند واز حقوق و مطالبات آن ها ، دفاع می کنند ، اما در مقام عمل ، نه تنها منافع ملت های غیرفارس را در نظر ندارند ، بلکه در برخی از موارد نیز در مقابل آن ها می ایستند . البته دلیل این امر را نیز ، شاید به خاطر تضاد منافع ملی ملل غیر فارس ، بالاخص منافع ملی ملت آزربایجان ، با منافع شخصی ، حزبی و گروهی این جریانات دانست .
اگر نبود منابع ملی ، اعم از منابع زیرزمینی ، کشاورزی ، نیروی انسانی و موقعیت استراتژیک اعراب و آزربایجانی ها ، چگونه احزاب و گروه های سیاسی در پرتو زمین خشک و بی آب و علف کویر می توانستند جریان های مورد علاقه ی خود را مدیریت نموده و خود را صاحب مقام و قدرت نمایند .
به هر حال آن چه که بررسی اعلامیه ها و بیانیه های این گروه ها نشان داد ، این است که این گروه ها ، با وجود تمام اختلاف عقیده و سلیقه ای که در مسائل خارجی و درون مرزی کشورشان دارند ، نهایت باور آنان در مسئله ی آزربایجان ، به یک آبشخور می رسد و آنان عناد و دشمنی با ملت آزربایجان است .
بر همین اساس می توان حداقل ۶ ویژگی عمده را برای این گروه ها ، بر اساس آن چه که در بیانیه های خود ، درباره ی قیام ملت آزربایجان آورده بودند ، برشمرد.
۱- انکار وتحریف تاریخ آزربایجان ، با تأکید بر اصطلاح مجعول آذری برای ملت تورک آزربایجان ، که البته برخی از این گروه ها هم سعی نمودند ، در بیانیه های خود ، از لفظ تورک ، برای ملت آزربایجان استفاده نمایند ، آن هم ، به دلیل آگاهی هایی است که از سوی فعالان ملی آزربایجان ، به ملت آزربایجان داده شده است و این گروه ها ، به دلیل همرنگ شدن با حرکت و نیز به لحاظ عوام فریبی ، از عنوان “تورک” استفاده نمودند ، وگرنه اعضای این گروه ها همیشه در مقاله ها و سخنرانی های خود ، بر اصطلاح مجعول آذری ، تأکید داشته اند.
۲- ویژگی مشترک دیگر این گروه ها ، باور نداشتن به ملت بودن ملت آزربایجان بود . کاربرد اصطلاح ملت ، در حالی که ملت آزربایجان ، تمام خصیصه های یک ملت را دارا می باشد ، بی شک استفاده ای توهین آمیز است . جریان های کمونیستی نیز ، برای ملت آزربایجان ، واژه ی خلق را استفاده کرده بود ، که این عبارت ، به عنوان زیر مجموعه ی ملت محسوب می شود.
۳ -گروه های سیاسی فارس ، بیش تر از آن که از توهین روزنامه ی ایران ، به ملت آزربایجان ، ناراحت شده باشند ، از حضور آگاهانه ی ملت آزربایجان ، ترسیده بودند و بر همین اساس ، محتوای بخش عمده ای از این بیانیه ها ، به نگرانی شان از طرح شعارهایی ، مبنی بر حق تعیین سرنوشت از سوی ملت آزربایجان ، مربوط می شد . حال آن که ، این حق ، طبیعی ترین و بدیعی ترین حق هر ملت است و این مورد ، تأیید همه ی سازمان های بین المللی و حقوق بشری بوده و امری خارج از کنوانسیون ها و قراردادهای بین المللی نمی باشد و اتفاقا ، خلاف این موضوع ، یعنی مقابله با حق تعیین سرنوشت یک ملت که مغایر با اصول اساسی دموکراسی و حقوق بشر است.
۴ -گروه های سیاسی فارس ، در بیانیه های خود ، بیش تر از محکومیت اقدام شنیع روزنامه ی ایران ، بر بیداری ملت آزربایجان از “توطئه ها ی دشمنان و افراطیون تجزیه طلب” ، هشدار داده و تأکید کرده بودند.
۵ -این گروه ها ، هر یک ، به نوعی و بر اساس مرامنامه ها و ایدئولوژی های خود ، سعی در مصادره ی حرکت ، به نفع خود بودند . اسلام گرایان که قدرت را در اختیار داشتند ، با برگزاری های راهپیمایی های دولتی ، هم زمان ، “اقدام روزنامه ی ایران و فرصت طلبان تجزیه طلب” را محکوم کردند . ملی گرایان ، با تحریف وقایع آزربایجان ، سعی نمودند مسیر اعتراضات را ، در جهت خواسته های خود ، نشان دهند . به گونه ای که ، جبهه ی ملی ، با اقدام به ساختن شعار ” آذربایجان بیدار است ، پشتیبان ایران است” ، مدعی شد که صدای اعتراض ملت آزربایجان ، در مسیر اهداف آنان بودند . کمونیست ها مدعی شدند که اعتراض مردم ، در یک جنگ طبقاتی و ناشی از فقر و بیکاری و حتی اعتراض کارگران بوده است . اصلاح طلبان گفتند که مردم تنها به دنبال اجرای اصول ۱۵ و ۱۹ قانون اساسی هستند و در صورت اجرای این اصول ، مشکلات آن ها ، حل می شود . گروه تروریستی مجاهدین خلق ، مدعی شد که ملت آزربایجان ، در حمایت از رهبران این حزب ، در تظاهرات خود ، عکس هایی از مریم و مسعود رجوی را در دست داشتند . اپوزیسیون برانداز ، ادعا کرد که قیام های اخیر ، تنها بر علیه نظام حاکم بوده و تنها شعارهای ضد حکومتی و نه غیر آن از سوی مردم ، داده شده است.
۶- اکثر این گروه ها ، نسبت به شهادت تعدادی از قیام کنندگان و نیز بازداشت شدگان هزاران نفری ملت آزربایجان ، اعتراض نکردند و گروه هایی هم که اعتراض نمودند ، پس از آن که عقده های فروخورده ی خود را وا کرده و عنوان نمودند ، در پایان بیانیه های خود ، از باب این که ، ننگ سکوت بر پیشانی شان ، حک نشود ، خواستار آزادی بازداشت شدگان هم شدند . این در حالی است که بسیاری از این جریانات و گروه ها ، با بازداشت یک یا چند تن از یاران خود ، همه جا را به جنجال می کشند . همان گونه که اکبر گنجی و اعضای اکثر این گروه ها، در آن زمان هم ، با بازداشت سه تن از هم فکران خود ، با همکاری اکثر همین گروه های سیاسی ، در داخل و خارج از کشور ، سه روز اعتصاب غذا کرده بود.
در نهایت ، با توجه به بیانیه ها و موضع گیری های تمامی گروه های سیاسی فارس گرا و با توجه به این که این گروه های سیاسی ، هرگز منافع ملی ملت آزربایجان را نه در مقام عمل و نه حتی در مقام بیان نیز ، به رسمیت نمی شناسند ، درک لزوم استقلال حرکت ملی آزربایجان ، از وابستگی به این گروه های سیاسی ، امری کاملا ضروری می باشد . هرگز نباید چشم انتظار لطف و عنایت ، گروه های سیاسی مرکزگرا باشیم . استقلال حرکت ملی آزربایجان ، از جبهه ها و جریان های وابسته به این گروه های سیاسی ، لازمه ی رهایی ملت آزربایجان ، از استثمار دشمن و رسیدن به آزادی و استقلال ملی می باشد.
—————————————————–