من بعید میدانم نانسی پلوسی، بجز خوراک تبلیغاتی و رسانهای (که مصرف داخلی دارد) چیز دندانگیری از این سفر حاصل کنددکتر فرمان فرضی
دانس نانسیدکتر فرمان فرضی
● تحلیل سفر نانسی پلوسی به ارمنستان، بدون توجه به سفر او به تایوان، جنگ روسیه و اوکراین و ملاحظهی وضعیت قفقاز جنوبی میسر نیست.
پلوسی در سفر به ارمنستان به دنبال چیست؟
الف) ایجاد خط آتش جدید برای تقابل شرق و غرب. (مراد من از شرق و غرب در این یادداشت، شرق و غرب سیاسیست نه جغرافیایی.
اگر این گزاره درست باشد، بدین معناست که آمریکا اتحاد استراتژیک روسیه، تورکیه و آزربایجان حول محور دالان زنگهزور را مفروض گرفته است.
ب) جبران غفلت امریکا از قفقاز جنوبی و تدارک بهانهی حضور مستقیم یا مستشاری امریکا در قفقاز.
ج) تهیهی خوراک تبلیغاتی و رسانهای لازم برای جناح راست و رادیکال مسیحی داخل امریکا و اروپا.
● نانسی پلوسی هدف از سفر به ارمنستان را ارتقای روحیهی رزمی سربازان ارمنی و تدارک سلاحهای پیشرفته برای پیروزی در جنگ عنوان کرده است، حال اینکه خوب میداند:
اولا: ارمنستان نه پول خرید سلاح دارد، نه موقعیت استراتژیکی بتواند آنرا با سلاحهای امریکایی تهاتر کند.
ثانیا: امریکا خوب میداند که آزربایجان شریک استراتژیک تورکیه است و تورکیه علاوه بر برتری نظامی و تسلیحاتی و استراتژیک، دومین قدرت پرنفوذ ناتو است.
ثالثا: روسیه به عنوان یک قدرت موثر، یک طرف لاینفک معادلات قفقاز میباشد.
● اما طرف دیگر و مهم معادله ایران است.
هرچند ایران دالان زنگهزور را به عنوان خط قرمز خود مطرح کرده است، اما همکاری با امریکا در این دغدغهی مشترک، برای ایران هزینه دارد.
اولا: ایران اشتراکات فرهنگی، دینی و قومی بسیار زیادی با آزربایجان دارد، مردمان دو سوی آراز هر دو تورک و هر دو شیعه هستند، و نادیده گرفتن این مساله تبعات کوتاه مدت و بلندمدت زیادی برای ایران دارد.
ثانیا: هم روسیه و هم تورکیه شرکای استراتژیک ایران در منطقه هستند و رویارویی با این شرکا برای ایران سخت دشوار است.
ثالثا: ایران و امریکا دشمنی دیرینهای دارند!، به نوعی که دشمنی با امریکا یکی از ارکان ایدئولوژیک انقلاب اسلامی است.
● من بعید میدانم نانسی پلوسی، بجز خوراک تبلیغاتی و رسانهای (که مصرف داخلی دارد) چیز دندانگیری از این سفر حاصل کند، اما موجههی گروههای مختلف سیاسی با این موضوع، یقینا برای فعالین سیاسی و مدنی آزربایجان درسآموز خواهد بود.