دونالد ترامپ: خلیج عربی
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده آمریکا در سخنرانی اعلام تصمیم درباره آینده توافق هستهای با ایران از نام خلیج عربی برای پهنه آبی میان کشورهای عربی و ایران استفاده کرد. این موضوع موجب اعتراض حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران شد.
دونالد ترامپ گفت: «ایران در مسیر دریانوردی بینالمللی در خلیج عربی و دریای سرخ مانعتراشی کرده و موشکهای این کشور همپیمانان آمریکا در منطقه را تهدید میکند.»
استفاده از نام “خلیج عربی” از سوی رئیسجمهوری آمریکا موجب برآشفته شدن مقامات ایرانی شد، به نحوی که حسن روحانی در سخنرانی خود که دقایقی پس از سخنرانی ترامپ انجام داد گفت: «چطور یک رییس جمهور اسم خلیج تاریخی جهانی را هنوز یاد نگرفته است. همان خلیج فارسی که متاسفانه ناوگانهای امریکایی بیجهت و مداوم در این منطقه رفت و آمد میکنند. ترامپ باید از نظامیان خودش که نقشه در دستشان است بپرسد که اسم این خلیج را چه نوشتهاند.”
ایران حساسیت ویژهای به استفاده از نام خلیح عربی دارد و روی نام “خلیج فارس” اصرار میکند. با این حال در نامهنگاریهای رسمی سازمان ملل متحد که به زبان عربی انجام میشود، از نام خلیج عربی استفاده میشود.
این اولین بار نیست که یک مقام آمریکایی از نام خلیج عربی استفاده میکند. پیش از دونالد ترامپ، رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا نیز در ژوئن 2017 از نام خلیج عربی استفاده کرد.
اگر چه اکثریت ساکنان هر دو کرانه شرقى و غربى حوزه خلیج، عرب هستند و خود خلیج عربى در دورههاى تاریخى مختلف نامهاى متفاوتى مانند “مورا یاما” (دریای تلخ) در دوره آشوری، کتیفوس یعنی دریای قطیف و خلیج بصره داشته، بسیاری از سیاستمداران و نخبگان در ایران با تکیه بر “احساسات ناسیونالیستى افراطى” اصرار دارند که نام “خلیج فارس” نامی “ازلى و ابدى” است.
گفتنى است کشورهای عربی چه در سطح داخلى و چه در سطح منطقهاى و بینالمللى، واژه خلیج عربى را به کار میبرند و همچنین سازمان ملل متحد در اسناد و مکاتبات و کنفرانسهایش به زبان عربی از همین نام استفاده میکند
قایناق: العربیه