سید محمد خاتمی با شعار زیبای «اصلاحات»دو دور سکاندار قوه ی مجریه در کشور بوده است. سال ۷۸ مجلس ششم با آرایش کاملا اصلاح طلبانه در کنار دولت اصلاحات قرار گرفت.
تقریبا شرایط سیاسی کشور برای هر تحولی فراهم بود اما نتیجه ی این هارمونی در بدنه ی حاکمیت و دو قوه ی مجریه و مقننه در کشور«بخصوص برای تورکها» چیزی جز یاس و ناامیدی و نهایتا فلاکت نبود.
در آن هشت سال بر آزربایجان و دریاچه ارومیه چه گذشت نیازی به تکرار آن نیست.
چرا باید به سخنان اخیر آقای خاتمی با دیده ی شک نگریست؟
۱_ آقای محمد خاتمی هشت سال در کشور ریاست دولت را عهده دار بودند و چرا در طول این هشت سال سخنی از فدرالیزم بر زبان نراندند یا قدمی در مسیر فدرالی نمودن کشور برنداشتند؟
۲_در دوران مدیریت آقای خاتمی شعار«ایران برای همه ی ایرانیان» بر زبان تیم فکری ایشان جاری گردید. از ایران مد نظر اصلاح طلبان سهم«تورکان ایرانی»از حوزه ی سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی و…چه بوده است؟
در آن هشت سال کدامین حقوق سیاسی و فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی شهروندان تورک را به رسمیت شناختند؟
3_بعد از دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد مجددا مسولیت سیاسی کشور به دست دولت تدبیر و امید و همفکران آقای سید محمد خاتمی قرار گرفت، در دولت تدبیر و امید، کدامین گامها برای نیل به حقوق مغفول مانده ی قانونی و مشروع تورکها برداشته شد؟
آیا غیر از این هست که از سوی نزدیک ترین یاران سیاسی و فکری آقای محمد خاتمی«امثال علی یونسی و حمید رضا جلایی پور»حاضر در دولت حسن روحانی،تاریخ و هویت آزربایجان و تورکها مورد اهانت وجعل قرار گرفت و حتی یکبار هم این موضوع مورد اعتراض جناب خاتمی قرار نگرفت؟
4_جمع کثیری از فعالان مدنی و سیاسی آزربایجان و تورکها بخاطر طرح نظریه ی «اداره کشور به سیستم فدرالیستی» به زندانهای طویل المدت محکوم شده اند و هنوز هم تعداد زیادی از این افراد در حال گذراندن دوران محکومیت خویش هستند!
جناب خاتمی از حقوق مدنی زندانیان بهایی و دیگران سخن گفته اند و با نسرین ستوده و دیگر محبوسین سیاسی دیدارهایی داشته اند حال چگونه است که از زندانیان سیاسی تورکها و آزربایجان کلامی بر زبان نرانده اند وملاقاتی با آنها نداشته اند و برعکس این زندانیان سیاسی ازسوی دوستان جناب خاتمی در بایکوت خبری قرارگرفته اند؟
کارنامه ی گذشته ی جناب سید محمد خاتمی و شیخ حسن روحانی و مرحوم اکبر هاشمی رفسنجانی و تیم فکری اصلاحات حکایت از آن دارد که این جریان سیاسی با هر شعاری به قدرت برسند هیچگونه اعتقادی به حقوق برابر شهروندان تورک با شهروندان فارس ندارند. ونگاهی تبعیض آلود داشته ودارند.
اصلاح طلبان همچنان به تورکها به عنوان شهروند«درجه دو» مینگرند!
از رسمیت یافتن زبان تورکی در کنار زبان فارسی هراس دارند!
دوستان آقای خاتمی شهروندان آزربایجان را به غلط«آذری»خطاب میکنند واز«تورک» خطاب قرار دادن این ملت وحشت دارند!
یاران غار خاتمی تورکهای ایران را «قوم» میپندارند و از«ملت» دانستن تورکها هراسناک هستند!
این اشخاص امثال آقای خاتمی و علی یونسی و تیم ایرانشهری واصلاحات هر قالب سیاسی را برای اداره ی سیاسی کشورپیشنهاد دهند فقط بدنبال یک هدف آنهم صرفا جهت رسیدن به مسند قدرت و اعمال تفکرات «شوونیستی پان فارس» خویش و سرکوب دیگر ملل«غیر فارس»ساکن در کشور هستند.