رهبری جمهوری آزربایجان و پریزیدنت الهام علی یئو، در دوران جنگ آزادیبخش ۴۴ روزه، امتحان خوبی در نحوه اداره افکار عمومی روسیه (مهمترین حوزه مؤثر در سرنوشت تحولات منطقه) و جهان داد. او استادانه به زبانهای روسی و انگلیسی از کنجکاوی طبیعی افکار عمومی روسیه و جهان استفاده کرد و همچون یک دیپلمات برجسته با هوشمندی و تسلط به جزئیات موضوع و رعایت همه جوانب امر، از جمله حساسیتهای جامعه جهانی و پروپاگاندای لوبی جهانی ارمنی، بطور روزانه در برابر مهمترین رسانههای جهانی قرار گرفت. تصور اینکه افکار عمومی روسیه و جهان، بدون ایفای نقش استادانه پرزیدنت الهام علییئو، در کدام جهت شکل میگرفت، دشوار نیست.
در کنار این مدیریت هنرمندانه افکار عمومی روسیه و بقیه دنیا، یکی دو بار نیز، نوبت به برخورد با سیاستهای موذیانه رژیم جمهوری اسلامی ایران بود. الهام علییئو، برخی موارد از میان این فرصتها را به سکوت برگزار کرد و در واقع “جا خالی داد”.
در یک مورد هم همراه همسرش در کنار مرزهای آذربایجان ـ آذربایجان، با اشاره به این مرزها، آنها را “مرزهای دوستی” خواند، بدون اینکه تصریح کند که منظورش مرزهای “دوستی دو نیمه آزربایجان” است یا “دوستی جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران”!
در مورد دیگری هم در اوج عملیات جنگی و در میان تردیدهایی که پیروزیهای پی در پی جمهوری آذربایجان در بارگاه سران رژیم تهران ایجاد کرده بود، از جمهوری اسلامی ایران خاطر بستن مرزهای زمینی و حریم هواییاش بر روی کمک رسانی به ارتش در حال اضمحلال ارمنستان، تشکر کرد. از آنجایی که خود جمهوری اسلامی چنین ادعایی نکرده بود، معلوم نشد که واقعیت امر چیست و منظور پرزیدنت علییئو چیست. آیا منظور وی کنایه در لفافه بود؟ آیا واقعا در آن تاریخ جمهوری اسلامی ایران مرزهای زمینی و حریم هوایی خود را بر روی کمک رسانی به ارتش در حال فرار ارمنستان بسته بود؟ و سوالات دیگر…
در یک مورد هم[پریزیدنت الهام علی یئو]همراه همسرش در کنار مرزهای آذربایجان ـ آذربایجان، با اشاره به این مرزها، آنها را “مرزهای دوستی” خواند، بدون اینکه تصریح کند که منظورش مرزهای “دوستی دو نیمه آزربایجان” است یا “دوستی جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران”!